stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vodja ostrostrelcev prevzel odgovornost za vojno v Ukrajini

Deli na:
Vodja ostrostrelcev prevzel odgovornost za vojno v Ukrajini

Foto: Reuters

Nekdanji častnik ruske tajne službe in do avgusta obrambni minister samooklicane ljudske republike Doneck Igor Girkin-Strelkov je v pogovoru za moskovski mesečnik Zavtra, ki so ga v četrtek objavili na spletu, prevzel odgovornost za vojno na vzhodu Ukrajine. Kot je dejal, so njegove enote začele vojno, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Sprožil sem vojno," je dejal Girkin-Strelkov. Če njegove enote ne bi prekoračile (rusko-ukrajinske) meje, bi se vse končalo kot v Odesi ali Harkovu, z nekaj deset mrtvimi in aretiranimi, je še dejal.

"Na novo smo premešali karte. In vse od začetka smo vodili resno vojno...," je še dejal Moskovčan, ki se je s svojo enoto 12. aprila pojavil v Slavjansku na vzhodu Ukrajine ter zavzel policijsko postajo in skladišče orožja.

Hkrati je še razkril, da bi brez pojava "dopustnikov" sredi avgusta proruski separatisti kmalu izgubili nadzor nad Doneckom. Prav "dopustniki" naj bi po njegovih navedbah odigrali ključno vlogo tudi pri napadu na Mariupol konec avgusta.

Pri "dopustnikih" naj bi šlo za ruske vojake, ki v času svojega dopusta odhajajo na bojišča v sosednjo državo. Uradna Moskva je doslej vztrajno zanikala, da bi ruski vojaki sodelovali v spopadih na vzhodu Ukrajine.