favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Velika Britanija zaprosila za novo preložitev brexita, a prošnje ni podpisal Johnson

Deli na:
Velika Britanija zaprosila za novo preložitev brexita, a prošnje ni podpisal Johnson

Zastave EU in Velike Britanije (foto: Getty Images) - Foto: Getty Images

Britanska vlada je včeraj predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku poslala pismo, v katerem je zaprosila za novo preložitev britanskega izstopa iz Evropske unije, je sporočil Tusk.

"Prošnja za podaljšanje je ravnokar prispela. Zdaj bom začel posvetovanje z voditelji EU, kako se odzvati," je včeraj okoli 23. ure na Twitterju zapisal Tusk.

Pisma Tusku, v katerem so zaprosili za podaljšanje, po navedbah virov na britanski vladi sicer ni podpisal britanski premier Boris Johnson, poroča BBC.

Ob pismu so poslali še dva dokumenta. V prvem pojasnjujejo, da je pismo z zahtevo za preložitev izstopa v skladu z zakonom, v katerem so poslanci zahtevali preložitev, če dogovor o brexitu ne bi bil potrjen do včerajšnjega dne.


Ob tem pa so poslali še eno pismo, v katerem Johnson piše, da bi nova preložitev pomenila napako. Voditelje EU naj bi prosil tudi, da britanske poslance pozovejo k ponovnemu premisleku o svoji odločitvi in k podpori dogovoru, še navaja vir v britanski vladi. Johnson se je pod to pismo podpisal.

Britanski premier tako vztraja, da ne želi preložiti brexita, ki je trenutno predviden 31. oktobra. Zatrjuje tudi, da se o tem ne bo pogajal z Brusljem.

Vendar pa je bil, potem ko je včeraj nbritanska poslanska zbornica izglasovala dopolnilo, s katerim so preložili dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje, v skladu z zakonom primoran zaprositi za podaljšanje.

Preložitev brexita morajo zdaj potrditi voditelji 27 držav članic EU. Predsednik Evropskega sveta bi lahko sklical izredni vrh voditeljev. Viri pri EU sicer menijo, da bi lahko odločitev sprejeli tudi prek diplomatskih poti, objavil pa bi jo Bruselj. Eden od virov je povedal, da bi lahko posvetovanje trajalo nekaj dni, navaja francoska tiskovna agencija AFP.