klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU se strinja s preložitvijo brexita, Johnson hoče predčasne volitve

Deli na:
EU se strinja s preložitvijo brexita, Johnson hoče predčasne volitve

Foto: Profimedia

Članice Evropske unije so se včeraj strinjale o ponovni preložitvi britanskega izstopa iz EU, niso pa se še uskladile o tem, za koliko časa bodo brexit preložili, je sporočil vir pri EU. Britanski premier naj bi po navedbah vira v britanski vladi v primeru daljše preložitve pozval k predčasnim volitvam.

V Bruslju so se včeraj sestali veleposlaniki 27 držav članic EU, a srečanje ni bilo namenjeno sprejemanju formalnih odločitev, tako da jih tudi niso sprejeli, je povedal vir pri EU. "Vsi so se strinjali o potrebi za preložitev, da bi se izognili brexitu brez dogovora. Razprava o dolžini preložitve še poteka," je dodal.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v torek na Twitterju sporočil, da bo voditeljem EU priporočil preložitev brexita z 31. oktobra na 31. januar prihodnje leto. Omenja se možnost prožne preložitve, kar bi pomenilo, da bi lahko Združeno kraljestvo zapustilo EU, ko bo dogovor ratificiran.

Za trimesečno preložitev se je zavzel tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Kot je dodal, bi podaljšanje roka za izstop britanskemu parlamentu omogočilo, da pojasni svoje stališče, Evropskemu parlamentu pa, da opravlja svojo vlogo.

Nekatere države, predvsem Francija, naj bi se zavzemale za krajše podaljšanje roka za izstop, da bi britanskemu premierju Johnsonu pomagali pri hitrem sprejemanju izstopnega dogovora v britanskem parlamentu.

Francija je že v torek zvečer sporočila, da je pripravljena podpreti krajšo preložitev. "Konec tedna bomo videli, če je zgolj tehnično večdnevno podaljšanje upravičeno, da bi britanski parlament lahko zaključil parlamentarni postopek," je dejala državna sekretarka za evropske zadeve Amelie de Montchalin.

Tudi nemški zunanji minister Heiko Maas je menil, da krajša preložitev ne bi bila problem. Pri preložitvi do konca januarja pa bi morali vedeti, kaj je razlog za to, kaj se bo v tem času zgodilo in ali bodo v Veliki Britaniji volitve. "Predvsem moramo vedeti, kaj nameravajo storiti Britanci in Johnson. To je danes še vedno zelo nejasno," je poudaril.

Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel, Steffen Seibert je kasneje pojasnil, da Nemčija ne bo nasprotovala preložitvi. O dolžini morebitne preložitve ni želel govoriti.


Če se države članice ne bodo mogle dogovoriti, bi lahko v ponedeljek potekal izredni vrh EU. Vendar pa se večina zavzema, da bi odločitev sprejeli ta teden po pisnem postopku. Veleposlaniki se bodo znova sestali v petek. "Medtem bo Tusk nadaljeval posvetovanja," je povedal vir.

Predsednik Evropskega sveta je sicer včeraj po telefonu govoril z Johnsonom. Pojasnil mu je, zakaj se je odločil, da bo voditeljem EU priporočil preložitev.

Britanski premier je po telefonu govoril tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel. V obeh pogovorih je jasno povedal, da si ne želi nove preložitve in da želi, da Združeno kraljestvo unijo zapusti konec meseca, torej čez osem dni.

Vir na Downing Streetu je pred tem dejal, da Johnson ne bo sprejel podaljšanja do januarja. "Če bo Bruselj pristal na podaljšanje, bo država lahko šla naprej le z volitvami. Parlament je zlomljen," je dejal vir.

Britanski premier se je sicer včeraj sestal tudi z vodjo opozicijskih laburistov Jeremyjem Corbynom. "Jeremy Corbyn je ponovil ponudbo premierju, da bi dosegli dogovor o razumni časovnici za razpravo, preučitev in dopolnitev zakona o izstopnem sporazumu. Ponovil je tudi, da bodo laburisti podprli splošne volitve, ko bo grožnja brexita brez dogovora umaknjena z mize," je po srečanju povedal tiskovni predstavnik največje opozicijske stranke.

Vir v vladajoči konservativni stranki je medtem povedal, da Corbyn nima druge politike kot dodatne preložitve in da bi leto 2020 porabili za referendume. "Tako so pogovori precej hitro propadli," je dodal. Vir v laburistični stranki je v odzivu poudaril, da "je jasno, da vlada ne želi doseči dogovora, ker ne ne želi preučitve njenega groznega dogovora".

Britanski poslanci so sicer v torek potrdili predlog zakona, s katerim bi uzakonili sporazum o britanskem izstopu iz unije. A so nato zavrnili tridnevno časovnico obravnave zakona v spodnjem domu britanskega parlamenta. Britanski premier je zato napovedal začasno prekinitev sprejemanja zakonodaje, dokler EU ne bo sprejela odločitve o britanski prošnji za preložitev brexita.

Za preložitev je britanska vlada zaprosila v soboto, potem ko je tamkajšnji parlament podprl dopolnilo, s katerim je preložil dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje.