andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tusk naklonjen daljši preložitvi brexita

Deli na:
Tusk naklonjen daljši preložitvi brexita

Donald tusk - Foto: Reuters

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes izrazil pripravljenost na daljšo preložitev britanskega izstopa iz Evropske unije, če Velika Britanija znova razmisli o svoji strategiji za brexit. S tem želi po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dati britanski premierki Theresi May še zadnjo možnost, da spremeni svoja pogajalska izhodišča.

"Med svojimi posvetovanji pred vrhom EU bom države članice EU27 pozval, naj bodo odprte za daljšo preložitev, če se Združenemu kraljestvu zdi potrebno znova premisliti o strategiji za brexit in da doseže konsenz o tem," je zapisal na Twitterju.

Tusk bo namreč konec prihodnjega tedna gostil vrh voditeljev sedemindvajseterice, na katerem bi lahko odobrili preložitev brexita, ki je trenutno predviden za 29. marec.

Britanska poslanska zbornica bo sicer danes glasovala, ali bi EU zaprosili za odlog brexita. Vladni predlog, o katerem bodo glasovali, predvideva tudi vnovično, že tretje glasovanje o ločitvenem sporazumu z EU. Določa namreč, da bo vlada, če bo parlament do 20. marca potrdil ločitveni sporazum, zaprosila EU za enkratno preložitev brexita do 30. junija. Če tega ne bodo storili, pa bo potrebna daljša preložitev.

Tuskova podpora daljši preložitvi bi zdaj lahko spodbudila podpornike brexita, ki se bojijo, da bi zaradi izstopnega sporazuma Združeno kraljestvo za vedno ostalo ujeto v uniji, k temu, da bi ta sporazum znova preučili.

Ponovni premislek o strategiji, ki ga omenja predsednik Evropskega sveta, sicer po poročanju AFP odraža že znano stališče Bruslja. To je, da bi bil mehkejši brexit možen, če bi se Mayeva odpovedala nekaterim ključnim pogajalskim izhodiščem, predvsem svojemu nasprotovanju obstanku v carinski uniji z EU.