vogrinec Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tonetom Vogrincem?

Katarina Venturini Svet24.si

Jezi se le na določene ljudi

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

profimedia-0338601124 Svet24.si

Pozor! Nikar še ne oblecite kratkih hlač

kraljica elizabeta, velika britanija, združeno kraljestvo, zastava Svet24.si

Kaj se bo zgodilo, ko bo umrla britanska kraljica ...

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

Lado Bizovičar Njena.si

Lado Bizovičar zajokal na javni televiziji

Svet

Britanski ministri bi za osem tednov preložili brexit

Deli na:
Britanski ministri bi za osem tednov preložili brexit

Foto: Reuters - Dokument razkriva, kako naj bi London po brexitu omejil priseljevanje iz EU.

Britanski ministri so tajno razpravljali o preložitvi izstopa Velike Britanije iz Evropske unije za osem tednov, je v torek poročal britanski časnik Telegraph na spletni strani. Preložiti naj bi ga želeli v primeru, če bi ločitveni sporazum z EU potrdil parlament v Londonu, da bi imeli dovolj časa za sprejem ustrezne zakonodaje.

Izstop Velike Britanije iz povezave je zdaj predviden 29. marca, če bi ga preložili, pa bi se brexit zgodil 24. maja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mayeva je doslej vztrajala, da bo država izstopila iz povezave takrat, kot je bilo načrtovano, a sta britanski finančni minister Philip Hammond in minister za trgovino Liam Fox minuli teden dala vedeti, da bi izstop lahko preložili.

Hammond je minuli teden za televizijo ITV izrazil prepričanje, da bi se v primeru potrditve sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu in če bi potrebovali nekaj več časa za sprejem zakonodaje "vsi na obeh straneh razumno odzvali".


Fox, ki je v preteklosti nasprotoval odložitvi brexita, pa je minuli teden priznal, da bi "kratka preložitev" za pripravo potrebne zakonodaje bila sprejemljiva za večino poslancev.

Mayeva, ki ji je parlament naložil, da skuša z Brusljem doseči spremembe glede irskega varovala, bo pred poslance znova stopila 13. februarja, ko naj bi drugič glasovali o sporazumu. V prvem glasovanju 15. januarja so dogovor zavrnili, nato pa so minuli teden izglasovali dve dopolnili, s katerima so zavrnili brexit brez dogovora in pozvali k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo.

EU vztrajno zavrača nova pogajanja o ločitvenem sporazumu, je pa izrazila pripravljenost na prilagoditev politične izjave o prihodnjih odnosih in premislek o podaljšanju roka za brexit. Da bi Velika Britanija lahko preložila brexit, mora v to privoliti vseh preostalih 27 članic EU.

Mayeva se bo v okviru prizadevanj, da bi zadovoljila poslance, v četrtek v Bruslju sestala s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Danes naj bi imela v Londonu pogovore z voditelji političnih strank.

Loading...