Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Velika Britanija pridržala partnerja novinarja, ki poroča o aferi NSA

Deli na:
Velika Britanija pridržala partnerja novinarja, ki poroča o aferi NSA

Foto: Reuters

Na londonskem letališču Heathrow so britanski policisti v nedeljo skoraj devet ur zadrževali partnerja novinarja Glenna Greenwalda (na fotografiji), ki je ameriškemu žvižgaču Edwardu Snowdnu pomagal svetu razkriti podrobnosti spornih nadzornih programov ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA). Policisti so Davidu Mirandi zaplenili več naprav.

Miranda, Greenwaldov partner, se je iz Berlina vračal v rodni Rio de Janeiro, ko so ga ustavili britanski policisti. Pridržali so ga na podlagi določil zakona o terorizmu iz leta 2000, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sporni zakon policistom omogoča, da ustavijo, preiščejo, zaslišijo in pridržijo posameznike na letališčih, v pristaniščih in na obmejnih območjih.

Na incident se je že odzvala brazilska vlada, ki je ugovarjala pridržanju svojega državljana in izrazila "resno zaskrbljenost" zaradi dejanj britanskih oblasti, zaradi katerih je bil Miranda na letališču pridržan brez stikov z zunanjim svetom. Izjava brazilskega zunanjega ministrstva navaja še, da bo Brazilija od britanskih oblasti zahtevala pojasnila o incidentu.

Greenwald je analiziral in v britanskem časniku Guardian objavljal informacije o dokumentih, ki mu jih je priskrbel nekdanji pogodbeni sodelavec NSA Snowden. Dokumenti so razkrili obsežen ameriški program nadzora nad komunikacijami in internetom ter vohunjenje tudi za partnerskimi državami. ZDA Snowdna iščejo zaradi izdaje zaupnih podatkov, začasni azil pa mu je zagotovila Rusija.


Britanske oblasti so zaplenile nekatere elektronske naprave Mirande, vključno z njegovim mobilnim telefonom, prenosnim računalnikom, fotoaparatom in spominskimi karticami, navaja Guardian. Proti pridržanju partnerja njihovega novinarja je sicer protestiral tudi časnik.

Greenwald je kasneje pojasnil, da so ga z letališča poklicali in mu pojasnili, da zaslišujejo njegovega partnerja, ki nima pravice do odvetnika, prav tako mu niso dovolili govoriti z njim. Mirando naj bi sicer spraševali o poročanju v aferi NSA, na katerem naj bi delali Greenwald in drugi.

V Berlinu se je sicer Miranda po poročanju Guardiana srečal z ameriško avtorico dokumentarnih filmov Lauro Poitras, ki je prav tako ena od ljudi, ki jim je Snowden predal sporne dokumente. Za polete Mirande je plačal Guardian.

"To je nedvoumen napad na svobodo tiska in postopek zbiranja informacij," je prek Guardiana sporočil Greenwald. "Dejanja Velike Britanije predstavljajo resno grožnjo novinarjem kjer koli po svetu," je še menil, a dodal, da njega in njegovih sodelavcev takšno zastraševanje nikakor ne bo ustavilo, pač pa bodo zaradi njega pri svojem delu še bolj odločni.