Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američan toži, ker so ga kaznovali zaradi opozarjanja sovoznikov na radar

Deli na:
Američan toži, ker so ga kaznovali zaradi opozarjanja sovoznikov na radar

Foto: Arhiv Reporterja

Prebivalec mesteca v ameriški zvezni državi Missouri je vložil tožbo, ker so ga policisti hoteli kaznovati, ker je nasproti vozeče voznike avtomobilov opozarjal na policijsko radarsko zasedo. Policisti so ga ustavili in mu naložili tisoč dolarjev denarne kazni.

V njegovem imenu je tožbo proti mestu Ellisville vložila Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) ki pravi, da namen prometnih zakonov ni pobiranje denarja za mestni proračun, ampak gre za promocijo varnosti v prometu. ACLU toži zato, da policija več ne bo mogla nadlegovati voznikov, ki ovirajo tovrstno pobiranje denarja.

Policist, ki ga je ustavil, je Elliju razložil, da je prekršil zakon in bo plačal 1000 dolarjev. Zakona, o katerem je govoril policist, sploh ni in tožilci so kazen zavrnili. Elli je bil dovolj jezen, da se je odločil za tožbo zaradi kršenja ustavne pravice do svobode govora.

Podobnih primerov je bilo sicer v ZDA več. Sodišča v posameznih zveznih državah so doslej odločila v prid svobode govora z utemeljitvijo, da nekaj na more biti kaznivo samo zato, ker oblastem ni všeč. Ellija so policisti skušali obremeniti tudi oviranja pravice, kar je v ZDA resno kaznivo dejanje. Tožilci so uvideli, da tudi iz te moke ne bo kruha in so tudi to zavrgli.