Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Baltimore po protestih doživlja porast nasilja

Deli na:
Baltimore po protestih doživlja porast nasilja

Foto: Reuters

Ameriško mesto Baltimore se po smrti temnopoltega osumljenca Freddiea Grayja in obtožnici proti šestim policistom sooča z veliko rastjo kriminala. Prebivalci mesta trdijo, da policisti več ne opravljajo svojega dela. Policisti priznavajo, da jih je strah napak, zaradi katerih so lahko aretirani.

Gray je umrl v rokah policije po aretaciji sredi aprila, nakar so izbruhnili hudi protesti, ki pa so se za razliko od podobnih v drugih mestih ZDA hitro umirili, saj se policisti tokrat niso izvlekli nekaznovani.

Obtožnica proti šestim kolegom jih je tako šokirala, da sedaj ne upajo opravljati svojega dela, ali ga ne opravljajo zanalašč. Policijski komisar Anthony Batts zanika, da bi se njegovi fantje držali nazaj, obenem pa priznava, da mu po vrsti izražajo strah pred aretacijo, če storijo kakšno napako. Statistika kaže, da je v primerjavi z lanskim majem letos 56 odstotkov manj aretacij oziroma namesto 125 le 55 na dan.

Prebivalci zahodnega večinoma temnopoltega predela mesta pravijo, da se kriminalci sprehajajo po ulicah z orožjem v rokah, narkomani z mamili, alkoholiki pa s steklenicami, pri čemer se policisti le vozijo mimo.

Batts pravi, da policiste v primeru, da začnejo postopek, hitro obkroži množica 30 ali 50 ljudi in si zato ne upajo posredovati. V Baltimoru je bilo doslej maja ubitih 36 ljudi, kar je največ od leta 1999. Število strelskih obračunov brez smrtnih žrtev pa je od lanskega maja naraslo z 58 na 91.

Baltimorsko policijo preiskuje zvezno ameriško pravosodno ministrstvo, kar je še eden od razlogov, da si policisti ne upajo preostro ukrepati oziroma nočejo delati več kot je nujno, saj zamerijo nadzor iz Washingtona.