901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V ZDA danes volitve newyorškega župana ter guvernerjev New Jerseyja in Virginije

Deli na:
V ZDA danes volitve newyorškega župana ter guvernerjev New Jerseyja in Virginije

Foto: Reuters

V ZDA bodo danes potekale trojne volitve, najzanimivejši pa bo razplet tekme za guvernerja zvezne države Virginija. Na volitvah guvernerja New Jerseyja namreč ankete napovedujejo gladko zmago republikancu Chrisu Christieju, v tekmi za župana mesta New York pa ima veliko prednost demokrat Bill de Blasio.

V Virginiji se za položaj guvernerja potegujeta demokrat Terry McAuliffe in republikanec Ken Cuccinelli. Ankete dajejo nekaj prednosti prvemu.

Cuccinelli je bil prvi pravosodni minister katere od zveznih držav, ki je vložil tožbo proti zdravstveni reformi. Tožba ni bila uspešna, vendar Cuccinelli vztraja pri nasprotovanju reformi in obljublja, da je kot guverner ne bo izvajal. McAuliffe zagovarja nasprotno in obljublja, da bo za 400.000 prebivalcev Virginije, ki so danes brez zavarovanja, omogočil dostopno zavarovanje.

Na volitvah guvernerja New Jerseyja se zmaga obeta republikancu Christieju, ki je po orkanu Sandy pred letom dni hitro sprejel ponujeno zvezno pomoč. V svoji državi je priljubljen, ker je brez dlake na jeziku, poleg tega pa je pri nekaterih vprašanjih dovolj zmeren, da je sprejemljiv za večinoma demokratsko volilno telo New Jerseyja.

Glede na ankete bo porazil demokratsko izzivalko Barbaro Buono in se bo morda potem lahko leta 2016 celo potegoval za predsedniško nominacijo republikanske stranke.

New Yorku pa se tokrat obeta, da prvič po letu 1989 spet dobi demokratskega župana. Sodeč po anketah bo slavil do nedavnega skoraj neznani Bill de Blasio. Ta je s sporočilom, da je čas za ločitev od dediščine dosedanjega župana Michaela Bloomberga, med katero so imeli predvsem koristi premožni prebivalci Manhattna, septembra že v prvem krogu dobil 40 odstotkov glasov.

De Blasiu nasproti stoji republikanec Joe Lhota, ki je bil lani v času orkana Sandy vodja podjetja za javni promet MTA. Prislužil si je priznanja, da je po orkanu hitro obnovil javni promet v mestu.