stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američani kritični do obvezne karantene zaradi ebole

Deli na:
Američani kritični do obvezne karantene zaradi ebole

Foto: Reuters

Odločitev guvernerjev New Yorka in New Jerseyja o uvedbi obvezne 21-dnevne karantene za vse, ki so bili v zahodni Afriki v stiku z obolelimi za ebolo, je v nedeljo sprožila ostre kritike zdravniške stroke. Medicinska sestra, ki so jo v okviru tega ukrepa v New Jerseyju dali v strogo karanteno, se namerava obrniti na sodišče.

Demokrat Andrew Cuomo in republikanec Chris Christie sta odločitev sprejela v petek, dan po začetku zdravljenja Craiga Spencerja v bolnišnici Bellevue na Manhattnu. Spencer je v Gvineji delal kot član ekipe Zdravnikov brez meja in se je okužil z ebolo, simptomi pa so izbruhnili šele nekaj dni po vrnitvi v New York.

Ebola lahko izbruhne do 21 dni po okužbi. Nalezljiva postane šele, ko se pri bolniku pojavijo simptomi, kot je vročina, širi pa se le z neposrednim stikom s telesnimi tekočinami bolnika. V nedeljo so iz bolnišnice že odpustili Spencerjevo zaročenko, s katero je bil skupaj od prihoda iz Afrike. Zaenkrat v razkuženem Spencerjevem stanovanju ostaja v prostovoljni karanteni.

Na zahodu Afrike, v Sierri Leone, je v vrstah osebja Zdravnikov brez meja obolelim z ebolo pomagala tudi medicinska sestra Kaci Hickox, ki se je nedavno od tam vrnila v domači New Jersey.

Najprej naj bi jo osorno zasliševali na letališču Newark, potem pa jo na silo odpeljali do univerzitetne bolnišnice, v kateri so jo namestili v neogrevan šotor brez možnosti umivanja, dostopa do televizije, knjig ali časopisov, oblačil razen bolniških halj in stranišča na splakovanje. Kasneje so ji omogočili komunikacijo z zunanjim svetom in v nedeljo je spregovorila za časopis Dallas Morning News in televizijo CNN.

Povedala je, da ni bilo nobenega razloga za nečloveško postopanje. Uvodoma je bila 12 ur šokirana, sedaj pa je jezna in bo zaradi kršenja človekovih pravic vložila tožbo. "Politiki ne bi smeli sprejemati zdravstvenih odločitev," je povedala in Christieja obtožila, da laže, ko govori, da je bila očitno bolna. Ko so ji uvodoma izmerili temperaturo, je bila ta normalna, kasneje se ji je zaradi dogajanja seveda dvignila, na koncu pa povsem normalizirala.



Pri njej so opravili že dva testa za ebolo, ki sta bila negativna, vendar ostaja v karanteni do konca 21-dnevne inkubacijske dobe za ebolo. "Strah zmaguje in ko se to zgodi, potem izgubimo vsi," je dejala.

Christie, ki bo leta 2016 skušal kandidirati za predsednika ZDA, je za televizijo Fox zatrdil, da je odločitev o karanteni pravilna in bo kmalu postala nacionalna politika.

New Yorku in New Jerseyju je kmalu sledil Illinois, v nedeljo pa se je Florida odločila za obvezno kontrolo tistih zdravstvenih delavcev, ki se vračajo iz zahodne Afrike.

Direktor Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni Anthony Fauci je v nedeljo na več televizijah pojasnjeval, da je treba bolezen ustaviti pri viru. To je v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone, kjer je večina od več kot 10.000 okužb z ebolo. Polovica od okuženih je podlegla bolezni. Fauci je dejal, da z odnosom, kakršnega je bila deležna Hickoxova, ne bo več mogoče najti prostovoljcev za pomoč na terenu.

"Takšne ljudi, kot je Hickoxova, bi morali sprejemati z odprtimi rokami kot junake, ne pa stigmatizirati zaradi izjemnega dela, ki ga opravljajo," je za televizijo NBC medtem povedala veleposlanica ZDA pri ZN Samantha Power, ki se prav tako mudi na obisku po zahodni Afriki.