900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Venezueli danes pogrebne slovesnosti za Chavezom

Deli na:
V Venezueli danes pogrebne slovesnosti za Chavezom

Foto: Reuters

V Venezueli se bodo danes še zadnjič poslovili od dolgoletnega voditelja Huga Chaveza, ki je v torek izgubil boj z rakom. Ob priložnosti njegovega državniškega pogreba se bodo v Caracasu zbrali številni latinskoameriški in drugi voditelji. Venezuelski podpredsednik Nicolas Maduro je sicer v četrtek sporočil, da bodo Chaveza balzamirali.

Pogrebne slovesnosti se bodo v venezuelski prestolnici začele ob 11. uri po lokalnem času (16.30 po srednjeevropskem času), in sicer na zaenkrat še neznanem kraju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med 55 državnimi voditelji, ki jih pričakujejo v Caracasu, so iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko in kubanski predsednik Raul Castro, poleg njih pa tudi voditelji Brazilije, Peruja, Ekvadorja, Nikaragve, Mehike, Čila, Bolivije in Urugvaja. Številni so v svojih državah ob Chavezovi smrti razglasili nacionalno žalovanje.

Chavez je po dveh letih boja z rakom umrl v torek. Njegove posmrtne ostanke so v sredo iz vojaške bolnišnice, kjer je umrl, prepeljali na vojaško akademijo. Sedemurni sprevod s krsto po Caracasu, v katerem so bili podpredsednik Nicolas Maduro in drugi visoki predstavniki države, je spremljalo več sto tisoč žalujočih Venezuelcev.

Ti se lahko Chavezu sicer vedno poklonijo, saj bo odprta krsta do pogrebnih slovesnosti ležala na vojaški akademiji.



Potem ko je Maduro v četrtek sporočil, da bodo Chaveza balzamirali kot Lenina, da ga bodo lahko Venezuelci "večno gledali", je danes svoje usluge ponudil filipinski pogrebnik, ki je znan po tem, da je balzamiral leta 1989 preminulega filipinskega diktatorja Ferdinanda Marcosa.

V času do volitev, ki naj bi se odvile v roku 30 dni, državo v skladu s Chavezovimi navodili vodi Maduro. Venezuelski podpredsednik bo kot začasni predsednik prisegel v soboto ob 0.30 uri po srednjeevropskem času, je dejal predsednik narodne skupščine Diosdado Cabello.

Chavezova smrt je v Venezueli povzročila pravi šok in odpira obdobje negotovosti v državi, ki je razdeljena med privržence in nasprotnike voditelja bolivarske revolucije, ki je dominiral v političnem življenju vse od svojega prihoda na oblast leta 1999.

Številni sicer špekulirajo o tem, da je venezuelski voditelj preminil že na Kubi in da je krsta, ki so jo v sedemurnem sprevodu nosili po Caracasu, bila prazna, piše španski dnevnik ABC.