Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Solze za Chavezom; tisoči pospremili krsto po ulicah Caracasa

Deli na:
Solze za Chavezom; tisoči pospremili krsto po ulicah Caracasa

Foto: Reuters

Tisoči žalujočih Venezuelcev so danes pospremili krsto s posmrtnimi ostanki predsednika Huga Chaveza na poti od vojaške bolnišnice do vojaške akademije v Caracasu, kjer bo ležala do petka. Mati pokojnega voditelja Elena je zajokala nad krsto, zavito v venezuelsko zastavo, ko je orkester pred bolnišnico zaigral himno.

Sprevod s krsto, v katerem so bili podpredsednik Nicolas Maduro in drugi visoki predstavniki države, se je nato odpravil proti vojaški akademiji, kjer so bodo lahko državljani do petkovega pogreba poslovili od priljubljenega predsednika.

Številni so povorko spremljali z oken stanovanj, drugi so splezali na ograje, da bi bolje videli dogajanje. Mnogi so vzklikali: "Radi te imamo, Chavez!"

"Živel moj poveljnik," je vzklikal 40-letni Hector Carrasquel, ki je posebej za to priložnost prišel iz Tejerie zahodno od prestolnice.

"Tukaj sem, da se poslovim od svojega predsednika. Takšnega, kot je Chavez, ne bo več. On je največji človek, ki nam jih je dala očetnjava," je dejal 34-letni prosvetni delavec Jose Gregorio Conde.

"Nisem mogel spati vso noč, ker sem razmišljal o tem, kar se je zgodilo," je dejal Conde pred vojaško bolnišnico, kjer je Chavez v torek v starosti 58 let izgubil dveletni boj z rakom.

Kljub žalosti številni upajo, da bo Chavezova zapuščina živela naprej, zato bodo glasovali za Madura, ki ga je voditelj bolivarske revolucije izbral za svojega naslednika.

"Z božjo voljo bomo uresničili zadnjo željo predsednika in bomo glasovali za Madura. Ne smemo dovoliti, da bi se vse izgubilo. Dal nam je izobraževanje, nove domove, hrano, toliko je naredil," je dejal 21-letni Mairis Briceno, oblečen v rdečo majico in objemajoč Chavezovo sliko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.