pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Protiteroristični vrh EU v senci Ukrajine in Grčije

Deli na:
Protiteroristični vrh EU v senci Ukrajine in Grčije

Foto: Reuters

Voditelji članic EU se bodo danes sestali na neformalnem zasedanju v Bruslju, ki je bilo po terorističnih napadih v Parizu posvečeno boju proti terorizmu, vendar bosta to temo zasenčili Ukrajina in Grčija. Voditelji bodo preučili položaj po sredinih sestankih normandijske četverice v Minsku in evroskupine v Bruslju.

Če bo izid srečanja voditeljev Nemčije, Francije, Rusije in Ukrajine pozitiven, ga bo vrh previdno pozdravil, če bo negativen, je pričakovati poziv k nadaljnjim ukrepom, morda tudi k pripravi dodatnih gospodarskih sankcij, so v sredo napovedali viri pri EU.

Vrha se bo prvič udeležil novi grški premier Aleksis Cipras, ki je konec januarja na volitvah zmagal z obljubami o koncu stroge varčevalne politike in želi sedaj zmehčati pogoje za finančno pomoč državi.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem bo voditelje obvestil o poteku sredinega izrednega sestanka evroskupine o nadaljnji finančni pomoči Grčiji in pogojih zanjo.

Edini pisni proizvod tega vrha naj bi bila izjava o protiterorističnem ukrepanju EU, v kateri je pričakovati povzetek vseh veljavnih ali predvidenih ukrepov ter poudarek, da je treba zagotoviti učinkovitejše izvajanje že veljavnih ukrepov.

Največ razprave se pričakuje o krepitvi zunanje schengenske meje. Voditelji naj bi pozvali k "usmerjenim spremembam" pravil, ki naj bi omogočile dodatno preverjanje potnikov na zunanji meji, kar sproža skrbi o kratenju temeljne svoboščine prostega gibanja.

Pričakuje se tudi vnovičen poziv k čimprejšnjemu sprejetju direktive o uporabi podatkov o letalskih potnikih (PNR), potem ko se je Evropski parlament, ki je direktivo doslej zavračal, v sredo zavezal k dogovoru do konca leta.

Vrha se bo udeležil tudi slovenski premier Miro Cerar.