Revija Reporter
Svet

V tem ruskem vadbenem centru Partizan se urijo skrajni desničarji iz številnih evropskih držav

Aleš Žužek

17. jun. 2020 7:23 Osveženo: 7:28 / 17. 6. 2020

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Reuters

Partizan je vadbeni center na vzhodu drugega največjega ruskega mesta Sankt Peterburga. Kot piše nemški tednik Focus, je ta vadbeni center zbirališče neonacistov oziroma skrajnih desničarjev iz različnih evropskih držav.

Skrajne desničarje uri nekdanji poveljnik ruskih paravojaških enot, ki se je pred leti na Kavkazu bojeval proti čečenskim upornikom. Urjenje poteka vsak dan in traja devet ur. Udeleženci najprej tečejo po gozdu, pojejo skromen zajtrk, nato pa se oboroženi z nožem plazijo po blatu. Med kratkim počitkom spijejo skodelico čaja in na hitro pokadijo cigareto. Sledi streljanje s kalašnikovko na strelišču, urjenje pa se konča s treningom boksa in vajami za bojevanje z nožem.

Vadbeni center naj bi bil od leta 2014 naprej shajališče skrajnih desničarjev. Uporabljajo ga tudi ruski skrajni desničarji, pripadniki organizacije Rusko imperialno gibanje, katerega cilj je novo avtoritarno rusko carstvo in prevlada bele rase. Te cilje skuša gibanje doseči z uporabo vojaških sredstev. Vsaj tako pravi Nathan Alexander Seles, koordinator za boj proti terorizmu v ameriški vladi. Vadbeni center Partizan je za neonaciste to, kar je bil v 70. letih prejšnjega stoletja PLO za levičarsko teroristično organizacijo RAF, piše Focus.

Vadbeni center je pod drobnogledom ameriških vohunov, ki zbrane podatke sporočajo tudi nemškim kolegom. V Partizanu se namreč urijo številni nemški skrajni desničarji, zlasti iz dežele Saške – predvsem iz mest Riesa, Plaun in Chemnitz. Gre za člane Mladih nacionalistov (Junge Nationalisten), podmladka skrajno desne stranke NPD. Poleg Nemcev in Rusov se v Partizanu urijo tudi skrajni desničarji iz Poljske, Finske, Španije in Srbije. O tem, da je Partizan zbirališče in vadbeni center za skrajne desničarje iz vse Evrope, po trditvah visokega člana nemške vlade zagotovo ve tudi ruski predsednik Vladimir Putin.