Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Nemčija v plamenih: ogromen gozdni požar v beg pognal na stotine ljudi

Deli na:
Severna Nemčija v plamenih: ogromen gozdni požar v beg pognal na stotine ljudi

Požar, ki divja na severu Nemčije. - Foto: Profimedia

Zaradi največjega gozdnega požara v zgodovini nemške zvezne dežele Mecklenburg-Predpomerjansko so do danes evakuirali že več kot 600 ljudi. Požar na nekdanjem vojaškem vadbenem območju je izbruhnil v petek, ko so ga omejili, a se je ta ponovno razplamtel v nedeljo in je do sedaj uničil okoli 430 hektarjev gozda. Oblasti preiskujejo možnost požiga.

Oblasti so do danes dopoldne preventivno evakuirale več kot 600 ljudi v bližini požara pri kraju Lübtheen, izpraznili pa so tudi bližnji počitniški tabor, kjer je bilo okoli 100 otrok, poročajo nemški mediji.

Požar na nekdanjem vojaškem območju je toliko bolj nevaren, saj je to območje še vedno polno streliva, kar lahko ogroža življenja, je opozoril deželni minister za okolje Till Backhaus.

Z ognjenimi zublji se bori okoli 350 gasilcev, na območje pa so poklicali dodatno pomoč gasilcev iz Mecklenburg-Predpomerjanske in sosednje Spodnje Saške. Zaradi nevarnosti ostankov streliva in morebitnih eksplozij se morajo gasilci držati varnostne razdalje okoli kilometra.

Požar je izbruhnil v petek v gozdu ob nekdanjem vojaškem vadbenem območju. Oblasti so sprva sporočile, da je požar pogašen, v nedeljo pa je ponovno izbruhnil. Oblasti domnevajo, da je požar nekdo podtaknil.

Posledice požara čutijo tudi že v sosednjih deželah. Zaradi dima so oblasti v Brandenburgu in na severu Saške-Anhalt pozvale prebivalce, naj imajo zaprta okna in vrata. O vonju po dimu pa se pritožujejo tudi v mestih Leipzig, Dresden in Berlin. Kot zagotavljajo berlinski gasilci, je vonj nadležen, ni pa nevaren.