Revija Reporter
Svet

V Stockholmu in Oslu danes podelitev Nobelovih nagrad

STA

10. dec. 2019 5:55

Deli na:

V Stockholmu in Oslu bodo danes podelili letošnje Nobelove nagrade 15 prejemnikom na šestih področjih. Čeprav so nagrajence razglasili že oktobra, nagrade že od leta 1901 slavnostno podeljujejo 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela.

Prvi bo v Oslu nagrado prejel letošnji Nobelov nagrajenec za mir, etiopski premier Abiy Ahmed za prizadevanja za mir s sosednjo Eritrejo.

Kasneje pa bodo preostale nagrade za kemijo, medicino, fiziko, literaturo in ekonomijo podelili na slovesnosti v Stockholmu.

Dobitniki Nobelove nagrade za kemijo so Američan John B. Goodenough, Britanec M. Stanley Whittingham in Japonec Akira Yoshino za razvoj litij-ionske baterije. Nagrada za fiziko pa bo šla v roke Američana kanadskega rodu Jamesa Peeblesa ter Švicarjev Michela Mayorja in Didiera Queloza za prispevek k razumevanju razvoja vesolja in mesta Zemlje v njem.

Nobelovi nagrajenci za medicino so letos Američana William G. Kaelin in Gregg L. Semenza ter Britanec Peter J. Ratcliffe za odkritja, kako celice občutijo kisik in se mu prilagajajo. Nobelovo nagrado za ekonomijo za leto 2019 bodo prejeli Abhijit Banerjee, Esther Duflo in Michael Kremer za raziskave na področju boja proti revščini.

Letos bodo v roke nagrajencev predali tudi dve Nobelovi nagradi za literaturo, saj je lani niso podelili. Nobelova literarna nagrajenka za leto 2018 je poljska pisateljica Olga Tokarczuk, za letošnje leto pa kontroverzni avstrijski pisatelj Peter Handke.

Pri Handkeju so se pojavili pomisleki, ali je zaradi podpore pokojnemu srbskemu voditelju Slobodanu Miloševiću primeren lavreat. Ob današnji izročitvi Nobelove nagrade Handkeju, ki je v preteklosti izražal močno solidarnost s Srbijo in po mnenju njegovih kritikov zmanjšal pomen ali zamolčal vojne zločine, ki jih je med vojno v nekdanji Jugoslaviji zagrešila Srbija, so v Stockholmu napovedani tudi protesti. Bojkot slovesne podelitve pa so zaradi Handkeja napovedali Kosovo, Albanija in Turčija.