Revija Reporter
Magazin

Nagrado prva zvezda oriona prejela nadaljevanka Najini mostovi

STA

8. jul. 2021 18:26 Osveženo: 18:32 / 08. 7. 2021

Deli na:

Najini mostovi

POP TV

Kolektivna organizacija Aipa je z nagradami orion prvič izpostavila presežke na področju slovenskih avdiovizualnih (AV) del. Nagrado prva zvezda oriona za največjo gledanost v kabelski retransmisiji je prejela nadaljevanka Najini mostovi. Podelili so tudi tri igralske nagrade in tri nagrade butnskala za avtorsko drznost in ustvarjalno izvirnost.

Nagrade, razdeljene v tri kategorije, so podelili nocoj, poimenovali pa so jih po enem najsvetlejših ozvezdij na nebu. V prvi kategoriji je sedem nagrad zvezde oriona za najbolj gledana domača AV dela v kabelski retransmisiji v letu 2020, v drugi kategoriji so tri nagrade najsvetlejša zvezda za igralske dosežke v istem letu, v tretji kategoriji pa tri nagrade butnskala za avtorsko drznost in ustvarjalno izvirnost domačih AV del.

Prvo od sedmih zvezd oriona je dobila nadaljevanka Najini mostovi, katere najbolj gledana epizoda je lani zabeležila nekaj več kot 348.000 gledalcev. Drugo zvezdo oriona je dobila nadaljevanka Jezero z dobrimi 274.000 gledalci, tretjo zvezdo pa nadaljevanka V imenu ljudstva, pri kateri so na najbolj gledano epizodo izmerili slabih 268.000 gledalcev. Od četrtega do sedmega mesta so nagrade dobili film Gajin svet, dokumentarni film Radio Gaga, nadaljevanka Takle mamo ter restavrirani film Sreča na vrvici.

Če zvezde oriona sledijo merilu gledanosti, ki ga opravlja podjetje AGB Nielsen, sta ostali dve kategoriji nagrad namenjeni kakovosti. Dobitnike je izbrala žirija, ki so jo sestavljali kolumnist Leon Magdalenc (predsednik), publicistka Jedrt Jež Furlan, likovna umetnica Zora Stančič in arhitekt Boštjan Vuga. Igralske dosežke je izbirala izmed omenjenih najbolj gledanih del ter nagradila Manco Dorrer za vlogo v filmu Gajin svet ter Niko Rozman in Sebastiana Cavazzo iz Jezera.

Pri nagradi butnskala, poimenovani po kultnem filmu Francija Slaka iz leta 1985, pa je žirija morala opraviti tudi selekcijo. S 35 strani dolgega seznama oddaj, ki jim ga je posredovala Aipa, so najprej izbrali šest, iz tega pa končne tri nagrajence. Po vrsti so butnskale dobili Tilen Artač in Igor Bračič za Malo teraso v sklopu oddaje Kaj dogaja, Valentina Smej Novak in Luka Novak za serijo 50 knjig, ki so nas napisale ter Ajda Smrekar, Eva Mahkovic in Sebastian Cavazza za oddajo na spletu Teme karantene.