mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

"Nobelova nagrada" za arhitekturo Francozoma, ki "reciklirata" obstoječe stavbe

Deli na:
"Nobelova nagrada" za arhitekturo Francozoma, ki "reciklirata" obstoječe stavbe

Primer prenove starega stanovanjskega bloka - Foto: Pritzkerjeva nagrada

Francoska arhitekta Anne Lacaton in Jean-Philippe Vassal sta letošnja dobitnika Pritzkerjeve nagrade za arhitekturo, najvišjega mednarodnega priznanja na tem področju, ki ga nekateri primerjajo z Nobelovo nagrado. Nagrajena arhitekta se ukvarjata s konceptom trajnostnega in s prenovo že obstoječih zgradb, piše na spletni strani nagrade.

Letošnja Pritzkerjeva nagrajenca je v torek naznanil Tom Pritzker, vodja fundacije Hyatt, ki sponzorira nagrado. Anne Lacaton je ob razglasitvi povedala, da je dobra arhitektura odprta življenju in k omogočanju prostora, v katerem lahko vsak počne, kar mora. Po njenem mnenju arhitektura ne sme biti demonstrativna ali impozantna, biti mora nekaj znanega, uporabnega in lepega, s sposobnostjo tihe opore življenju v njej.

Na spletni strani nagrade piše, da Anne Lacaton in Jean-Philippe Vassal skozi svoje rešitve zasebnih in socialnih stanovanj, kulturnih in akademskih institucij ter javnih prostorov na novo premišljata koncept trajnostne gradnje s spoštovanjem že obstoječih struktur.

Žirija je med drugim v utemeljitvi nagrade zapisala, da Anne Lacaton in Jean-Philippe Vassal skozi močen občutek za prostor in materiale ustvarjata arhitekturo, ki je trdna v obliki in v prepričanjih in ki je transparentna tako estetsko kot etično.

Foto: Pritzkerjeva nagrada - Anne Lacaton in Jean-Philippe Vassal

Leta 1955 v francoskem mestu Saint-Pardouxu rojeni Lacaton in leta 1954 v Casablanci v Maroku rojena Anne Lacaton sta se spoznala v 70. letih minulega stoletja med študijem v Bordeauxu. V 80. letih sta odprla svoj arhitekturni biro v Parizu.



Skupaj sta sodelovala pri več kot 30 projektih v Evropi in Afriki, eden najbolj znanih je povečanje in prenova razstavišča Palais de Tokyo v francoski prestolnici, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Lani sta nagrado, kot prvi ženski v zgodovini, prejeli irski arhitektki Yvonne Farrell in Shelley McNamara.

Pritzkerjeva nagrada je vredna 100.000 dolarjev.