Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Danes bodo znani letošnji Prešernovi nagrajenci

Deli na:
Danes bodo znani letošnji Prešernovi nagrajenci

Foto: Bobo

Predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Vinko Möderndorfer in njegovi člani bodo danes ob 13. uri v Kinodvoru razglasili letošnje prejemnike Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada. Predstavljen bo tudi kulturni program letošnje državne proslave ob slovenskem kulturnem prazniku, ko nagrade podelijo.

Program proslave bosta predstavila njegova avtorja Martin Srebotnjak in Metod Pevec, prisotne pa bo uvodoma pozdravil minister za kulturo Dejan Prešiček, so sporočili z ministrstva.

Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti. Prve prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki ali življenjskim opusom trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico.

Nagrado Prešernovega sklada pa ustvarjalci prejmejo za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.

Lani sta Prešernovi nagradi za življenjsko delo prejela pesnik, dramatik in prevajalec Boris A. Novak ter baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač. Nagrade Prešernovega sklada so prejeli snemalec Marko Brdar, igralec Matej Puc, dramatičarka in performerka Simona Semenič, koreografinja Valentina Turcu, fotograf Boris Gaberščik in intermedijska umetnica Maja Smrekar.

Zadnjih nekaj let so prejemnike Prešernovih nagrad razglasili na podelitvi, ki je praviloma 7. februarja, dan pred državnim kulturnim praznikom, posvečenem pesniku Francetu Prešernu, po katerem so nagrade poimenovane. Od leta 2017 nagrajence naznanjajo v januarju.