požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Srbiji pokopali zadnjega jugoslovanskega kralja

Deli na:
V Srbiji pokopali zadnjega jugoslovanskega kralja

Foto: Reuters

V srbskem Oplencu so danes z najvišjimi državniškimi častmi pokopali posmrtne ostanke zadnjega jugoslovanskega kralja Petra II. Karađorđevića, njegove matere Marije, žene Aleksandre ter brata princa Andreja. Pogrebne slovesnosti so se udeležili člani kraljeve družine in njeni privrženci ter domači in tuji visoki gostje.

Med pomembnejšimi gosti so bili srbski predsednik Tomislav Nikolić, srbski premier Ivica Dačić, jordanski kralj Abdulah II. ter predstavniki kraljevih družin iz Evrope, med drugim britanski princ Edward, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Nikolić je v govoru ocenil, da so danes popravili zgodovinsko krivico in storili korak k narodni enotnosti. "Srbski narod si več ne sme dovoliti delitev in krivic," je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

K narodni enotnosti je pozval tudi Dačić. "S tem je zalepljen zadnji del mozaika, ki govori o zgodovini našega naroda in države. Preteklosti se ne da spremeniti, vendar se napake danes popravljajo. Zato je pomembno, da bo srbski narod v prihodnosti enoten, da ne dela napak," je dejal.

Patriarh Srbske pravoslavne cerkve Irinej, ki je vodil cerkveni obred, pa je menil, da je bila z današnjo pogrebno slovesnostjo popravljena velika zgodovinska krivica. "Človeško se je motiti, a tudi ugotoviti zmote in se pokesati," je dejal.


Pogreba se je udeležilo tudi na stotine podpornikov kraljeve družine, nekateri med njimi pa so čakajoč na slovesnost noč preživeli pred cerkvijo svetega Jurija, kjer se nahaja družinska grobnica družine Karađorđević.

Princ Aleksander II. Karađorđević je danes v Oplencu dejal, da je to zgodovinski dogodek tako za družino Karađorđević kot celotni srbski narod. "Danes so tukaj v Oplencu med Karađorđevići in med svojimi Srbi. Za mene kot starešino kraljevskega doma in potomca Karađorđevićev je to velik dan, žalosten, ampak tudi poln čustev in osebnih spominov. To je zgodovinski trenutek za kraljevo družino, a tudi za celoten srbski narod in Srbijo," je dejal.

Peter II. je umrl pred 43 leti v ZDA, njegove posmrtne ostanke pa so v Beograd prepeljali že januarja letos. V Srbijo so nato prepeljali še posmrtne ostanke njegove matere, kraljice Marije, ki je umrla leta 1961, in njegove žene, grške princese Aleksandre, ki je umrla leta 1993.

Peter je bil jugoslovanski kralj med letoma 1941 in 1945, ko je bila Jugoslavija razglašena za republiko, kraljevi družini pa so prepovedali vrnitev v domovino. Med drugo svetovno vojno je živel v izgnanstvu v Londonu, zadnja leta življenja pa je preživel v ZDA.

V Oplencu, ki leži kakih 80 kilometrov od Beograda, so že pokopana kralja Peter I. in Aleksander I. ter kneza Pavle in Aleksander kot tudi vodja prve srbske vstaje Karađorđe Petrović.