cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nova ovadba zoper ministra Jerneja Pikala, ki o njej ne ve nič, policija pa je potrdila prejem ovadbe

Deli na:
Nova ovadba zoper ministra Jerneja Pikala, ki o njej ne ve nič, policija pa je potrdila prejem ovadbe

Foto: Bobo

Zoper ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala ter državna sekretarja Aljuša Pertinača in Mirka Pečariča je bila podana anonimna ovadba zaradi zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic ter nevestnega dela v službi.

Ovaditelj jih sumi, da sta svojemu nekdanjemu delodajalcu Univerzi v Ljubljani pri lanskem razpisu za sofinanciranje projektov po kreativni poti do praktičnega znanja, ki ga je objavil Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije, omogočila nepremoženjsko korist.

Kot je navedeno v anonimni ovadbi, ki je bila poslana v vednost tudi ljubljanskemu okrožnemu državnemu tožilstvu, je kljub temu, da gre za razpis javnega sklada, ključno besedo imelo ministrstvo, razpis pa je vnaprej predvideval razdelitev sredstev, ne glede na kakovost posameznih projektov. Tako je razpis namenil Univerzi na Primorskem 170 tisoč evrov, Univerzi v Mariboru 674 tisoč evrov, Univerzi v Ljubljani 1,6 milijona evrov, Univerzi v Novi Gorici in drugim visokošolskim ustanovam pa 361 tisoč evrov.

Ovaditelj je mnenja, da tako vnaprejšnjo razdeljevanja sredstev nima pravne podlage in »predstavlja prekoračitev uradnih pravic in dolžnosti, ki jim imajo minister in državna sekretarja, saj so delitev sredstev doložili arbitrarno, pri tem pa niso skrbeli za javni interes in za gospodarno ravnanje z evropskimi sredstvi, ampak so s tem omogočili višjo dodelitev sredstev ravno projektom, ki prihajajo iz Univerze v Ljubljani, kjer so bili zaposleni tako minister Jernej Pikalo kot državna sekretarja Pertinač  in Mirko Pečarič.«

To sicer ni edina ovadba zoper Pikala. Spomnimo. Zaradi suma na nepravilnosti pri javnem razpisu, na katerem je zmagal projekt FDV, je bila na policijo vložena anonimna kazenska ovadba zoper nekdanjega šolskega ministra in predsednika SD Igorja Lukšiča ter njegova sodelavca Aljuša Pertinača in ministra za izobraževanje Jerneja Pikala. Ovadba omenjenim očita nepravilnosti pri javnem razpisu ministrstva za šolstvo iz leta 2009, na katerem je zmagal projekt Državljanska vzgoja Fakultete za družbene vede (FDV), ki je zato prejela 700 tisoč evrov sredstev.

Vprašanje o ovadbi smo poslali tudi na ministrstvo. Odgovora še nismo prejeli, se pa je zato odzval Pikalo prek Twitterja, češ da ovadbe ne pozna,  ker z njo ni bil seznanjen.

S policije so za Reporter sporočili, da zaradi določil o varstvu osebnih podatkov ne morejo odgovarjati na vprašanja, ki zadevajo konkretne fizične osebe. »Lahko pa potrdimo, da je PU Ljubljana 27. marca prejela anonimno kazensko ovadbo, ki se nanaša sum nepravilnosti pri podeljevanju javnih sredstev za sofinanciranje projektov. Kriminalisti bodo v okviru predkazenskega postopka ugotavljali ali so podani znaki uradno pregonljivega kaznivega dejanja. O vseh ugotovitvah bodo obveščali pristojno tožilstvo,« so še pojasnili na policiji.