Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova v nemških medijih vabi nemška podjetja

Deli na:
Bratuškova v nemških medijih vabi nemška podjetja

Foto: Bobo

Premierka Alenka Bratušek je v pogovoru za današnjo številko nemškega Handelsblatta spregovorila o želenih tujih vlagateljih, sanaciji bank ter nepotizmu v Sloveniji. Med drugim je ocenila, da je Slovenija dosegla napredek pri stabilizaciji načetega bančnega sektorja ter napovedala prodajo novih državnih podjetij.

Ponovno je zatrdila, da je Slovenija v času njenega mandata pokazala, da ve, kaj je treba storiti in kaj Evropa pričakuje, da mora storiti, da se izvije iz krize. Rezultat je ta, da Slovenije ni več na seznamu držav, ki bi lahko zaprosile za zunanjo pomoč, je dejala.

Premierka je spregovorila tudi o privatizaciji in pojasnila, da sta bili doslej prodani dve podjetji s seznama državnih naložb za prodajo (Helios in Fotona), napredujejo pa tudi pogovori o prodaji drugih. Prodaja naj bi se, kot je načrtovano, končala do konca leta, je zatrdila Bratuškova.

Na vprašanje, ali je s tem privatizacija končana, je predsednica slovenske vlade odgovorila, da vlada trenutno preverja, ali bo na prodaj še kakšno novo državno podjetje ali delež države v katerem od zasebnih podjetij.

Seznam novih podjetjih naj bi bil po njenih besedah končan v dveh ali treh mesecih. Dodala je, da bo vlada ravnala različno - nekatera podjetja bodo privatizirana 100-odstotno, pri nekaterih bodo na prodaj samo deleži, nekatera podjetja pa bodo ostala v državni lasti.



Absolutna prioriteta slovenske vlade pa je po navedbah Bratuškove poleg premagovanja gospodarske krize tudi boj roti korupciji. Slovenska vlada v celoti tudi podpira širitev EU na jugovzhod Evrope.

Na vprašanje, kaj si tako politično kot zasebno želi od letošnjega leta, je premierka odgovorila, da si želi, da bi "državljani Slovenije ponovno verjeli v svojo državo, zasebno pa si želi več časa za družino". "A sem realistka, tako da vem, da bo ta želja ostala neizpolnjena," je dodala.

Omenjeni pogovor v Handelsblattu povzemata na svoji spletni strani tudi AllgäuHIT in HalleON, ki hkrati navajata, da naj bi nemški investitorji v procesu slovenske privatizacije doslej igrali le obstransko vlogo in da je iz vladnih krogov slišati, da se za nakup Telekoma Slovenije zanimata Deutsche Telekom in hamburški finančni investitor Axos.

Nemški gospodarski tednik Wirtschaftswoche je medtem na spletu v soboto prav tako objavil pogovor s predsednico vlade, kjer je glavni poudarek na privatizaciji - "prodaji 15 ključnih slovenskih podjetij in dveh največjih bank". Omenjeni pogovor citirata tudi portala www.finanzen.net in finanztreff.de.