Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Frančišek med polnočnico pozval k veri

Deli na:
Papež Frančišek med polnočnico pozval k veri

Foto: Reuters

Papež Frančišek je v pridigi med svojo prvo božično mašo v baziliki Sv. Petra v Vatikanu v torek zvečer govoril o Jezusovem rojstvu ter pozval verujoče, naj bodo nesebični ter naj zavrnejo temo in se predajo svetlobi.

"Jezus je luč, ki osvetli temo," je pridigal papež, ki je v svojih devetih mesecih na čelu katoliške cerkve na prvo mesto postavil ponižnost in pomoč najbolj ranljivim na svetu, kot so otroci, starejši, bolniki in reveži. Tudi Jezus je bil rojen kot reven in ranljiv, novico o njegovem rojstvu pa so prvi dobili pastirji, ki v družbi veljajo za zadnje med izobčenci.

"Velik si, ampak si se naredil za majhnega. Bogat si, ampak si se naredil revnega. Vsemogočen si, ampak si se naredil ranljivega," je govoril o Jezusu 77-letni papež argentinskega rodu, ki prihaja iz reda frančiškanov.

Verujoče je pozval, naj odprejo svoja srca in pustijo svetlobi, da prevlada nad temo. Navedel je besede apostola Janeza, da vsak, ki sovraži svojega brata, biva v temi in ne vidi poti naprej, ker mu je tema zaslepila pogled.

"Če ljubimo Boga ter naše brate in sestre, hodimo v svetlobi; če pa so naša srca zaprta, če nad nami vladajo ponos, prevara, sebičnost, je tema v nas in okoli nas," je dejal.

Papež je božično polnočno mašo v polni baziliki Sv. Petra začel dve uri in pol pred polnočjo, ob odhodu iz cerkve pa je pred njim hodilo deset otrok iz Italije, Filipinov, Argentine, Libanona in Konga s cvetjem.

Danes bo imel z balkona bazilike nad trgom Sv. Petra tradicionalni nagovor in blagoslov mestu in svetu urbi et orbi.

Latinski patriarh Fuad Tval, najvišji predstavnik Vatikana v Sveti deželi, je v Betlehemu v pridigi pri polnočnici pozval k pravični in nepristranski rešitvi izraelsko-palestinskega spora, palestinski enotnosti in miru v Palestini ter k spravi na Bližnjem vzhodu.

V navzočnosti palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in drugih visokih gostov, tudi visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton, ki je na zasebnem obisku v regiji, je spomnil tudi na vse drame človeštva na petih celinah - na državljanske vojne v Afriki, smrtonosni tajfun na Filipinih, težke razmere v Egiptu in Iraku ter sirsko tragedijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na tradicionalnih božičnih slovesnostih v Betlehemu, kjer naj bi se po Svetem pismu rodil Jezus, se je v torek zbralo na desettisoče kristjanov z vsega sveta. V Betlehemu sicer med božičnimi prazniki po navedbah izraelske vojske pričakujejo okoli 300.000 obiskovalcev.