zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V nemški CSU pozivi k spremembi pravice do azila, a Merklova je proti

Deli na:
V nemški CSU pozivi k spremembi pravice do azila, a Merklova je proti

Foto: Reuters

V nemški Krščansko-socialni uniji (CSU) se pojavljajo zahteve za dodatno zaostritev azilne politike, s katero bi zajezili val beguncev, ki prihajajo v Nemčijo. Nekateri želijo spremembo temeljne pravice do azila, s čimer bi omejili število tistih, ki lahko zaprosijo za azil. Nemška kanclerka Angela Merkel spremembo pravice do azila zavrača.

V CSU, sestrski stranki vladajočih krščanskih demokratov (CDU), ki vodi vlado na Bavarskem, se krepijo pozivi za dodatno zaostritev zakonodaje, potem ko je ta zvezna dežela na jugu Nemčije postala ena najbolj obremenjenih zaradi begunske krize. Bavarska je sicer glavna vstopna država za migrante v Nemčijo, ki preko Zahodnega Balkana, Madžarske in Avstrije poskušajo doseči nemško ozemlje.

Nujnost "obsežne omejitve priseljevanja" je v pogovoru za časnik Passauer Neue Presse izpostavil bavarski finančni minister Markus Söder (CSU). "Prepričan sem, da bo do tega prišlo. Govorili bomo tudi o temeljni pravici do azila," je dejal.

Več politikov CSU se je zavzelo za zaprtje meje z Avstrijo ter konec sprejemanja prosilcev za azil. "Že v prihodnjih dneh lahko na Bavarskem dosežemo rob svojih zmogljivosti, ker druge zvezne dežele ne bodo mogle več sprejemati beguncev," je dejal generalni sekretar CSU Andreas Scheuer in menil, da bi morali v Nemčiji doseči dogovor o zgornji meji števila prosilcev za azil, ki jih država še lahko sprejme.

Vodja CSU in predsednik bavarske vlade Horst Seehofer sicer nasprotuje spremembi pravice do azila, zaradi katere bi bilo treba po pisanju Deutsche Welle spremeniti tudi nemško ustavo. Je pa pozval k enakomernejši razporeditvi beguncev po Evropski uniji in ponovil kritiko na račun kanclerke Merklove. Kot je poudaril v sobotnem pogovoru za bavarsko televizijo, je bila odločitev Merklove, da v Nemčijo povabi begunce, ki so prišli na Madžarsko, napaka, kar se je že pokazalo v praksi.

Tudi Merklova je možnost spremembe pravice do azila odločno zavrnila. V intervjuju, ki ga bo danes v celoti objavil nemški radio Deutschlandfunk, je izpostavila, da je namesto tega treba pospešiti azilni postopek, tisti, ki ne potrebujejo zaščite Nemčije, pa morajo državo zapustiti. Pri tem je pomembno, da "vse obravnavamo kot ljudi, tudi če morajo zapustiti državo", je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zatrdila kanclerka.

Ponovila je še, da je treba okrepiti varovanje zunanjih meja unije in se lotiti vzrokov za begunstvo. Nujna je tudi pravična razdelitev beguncev znotraj EU.

Na pozive CSU k postavitvi ograj na nemških mejah pa je kanclerka odvrnila: "Ne verjamem, da ograje pomagajo. To vidimo na primeru Madžarske."

V Nemčijo je zgolj septembra prišlo rekordnih 270.000 do 280.000 beguncev, kar je več kot v celotnem lanskem letu. Nemške oblasti letos pričakujejo od 800.000 do milijon prosilcev za azil.

Sredi septembra je država pod težo pritiska navala beguncev, ki se zgrinjajo vanjo, ponovno uvedla nadzor na mejah, predvsem na meji z Avstrijo. Nemška vlada je pripravila tudi predlog zakonodaje, ki naj bi pospešila obravnavo prošenj za azil, vračanje tistih, ki jim je azil zavrnjen, nazaj v njihove domovine ter tudi gradnjo nastanitvenih kapacitet za begunce. Nova zakonodaja je v parlamentarnem postopku, cilj pa je, da bi bila uveljavljena že v začetku novembra.