Revija Reporter
Svet

Nemška študija: Begunci nimajo poklicne izobrazbe

Reporter

7. mar. 2017 12:28 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Priseljevanje prosilcev za azil bo privedlo do znižanja uspešnosti nemškega šolstva, pravi študija kölnskega Inštituta nemškega gospodarstva (IW).

Po podatkih študije kar devet odstotkov odraslih prosilcev za azil ni nikoli obiskovalo šole. Skoraj četrtina (24 odstotkov) je šolanje predčasno opustila.

S takimi migranti se bo povečalo število nizko kvalificiranih ljudi v nemški populaciji. Inštitut napoveduje znižanje rezultatov delovne usposobljenosti tudi v primeru, če »znaten del beguncev v Nemčiji pridobi potrebne delovne izkušnje in gre skozi proces pridobivanja poklicnih kvalifikacij«.

V Nemčiji je trenutno velik delež mladih med 25 in 34 letom starosti, ki niso pridobili poklicne izobrazbe v tej državi. Precejšnje razlike so med državami. Le 17 odstotkov Afganistancev in 19 odstotkov Iračanov ima izobrazbo, primerljivo s končano srednjo šolo v Nemčiji. Med Sirci je takih 40 odstotkov.

Študija Mednarodnega denarnega sklada je lani Nemčiji napovedala dvig gospodarske rasti, za kar naj bi bil zaslužen prav pritok beguncev. A za ta dvig bi se morali migranti uspešno integrirati v trg dela.

Tudi minister za gospodarske zadeve Sigmar Gabriel (SPD) je pritok migrantovpredstavljal kot nekaj pozitivnega in pozival k sprejemu in hitremu izobraževanju in zaposlovanju prišlekov, kar naj bi rešilo enega največjih problemov Nemčije – starajoče se prebivalstvo.

Šef Daimlerja Dieter Zetsche je migrante videl celo kot temelj novega nemškega gospodarskega čudeža, primerljivega s tistim v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja.