nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemška CDU bi izgnala begunce, ki ne bi izpolnjevali svoje obveznosti

Deli na:
Nemška CDU bi izgnala begunce, ki ne bi izpolnjevali svoje obveznosti

Foto: Getty Images

Vladajoči nemški krščanski demokrati (CDU) so pripravili predlog za integracijo beguncev v družbo, ki prosilcem za azil v Nemčiji omogoča določene pravice, a jim nalaga tudi obveznosti. Za vse, ki svojih obveznosti ne bodo izpolnjevali, CDU predlaga vrnitev v domovino. V Nemčiji pa ne bi smel ostati nihče, ki nima pravice do mednarodne zaščite.

Glede na načrt CDU, predstavljen v ponedeljek, bodo begunci ob prvi registraciji prejeli "začetni paket", v katerem bosta s slikami in v njihovem maternem jeziku predstavljena nemška zakonodaja in sistem vrednot. Centri za registracijo beguncev bodo tudi ponujali osnovne tečaje nemščine.

Begunci se bodo lahko vpisali na nemške univerze, strokovni delavci pa bodo predstavili možnosti za zaposlitev tistih brez formalne izobrazbe.

CDU je tudi določila podrobnosti glede minimalnega plačila za delo beguncev, kar je bil v zadnjem času predmet spora med CDU in socialdemokrati (SPD). Glede na najnovejši predlog CDU bi lahko podjetja beguncem plačevala manj od minimalne plače - ta je trenutno 8,5 evra na uro - samo v primeru pripravništev.

CDU je v preteklosti predlagala nižje zneske za plačilo beguncem, a v SPD vztrajajo, da bi to povzročilo nepravično konkurenco in nezadovoljstvo med nemškimi državljani, ki opravljajo podobno delo.

Begunci, ki bodo zagrešili kazniva dejanja, bi se glede lahko zadrževali le na določenem območju, zanje pa bi lahko uvedli tudi hišni pripor, predlog še povzema nemški Deutsche Welle.