omar mama 1 Dobra karma

Mama Omarja Naberja o sinu: 'Naj že najde kakšno...

ekaterina-antontseva Svet24.si

V stanovanju ležalo golo truplo znanstvenice in ...

gaber marolt mediaspeed Reporter.si

Marko Potrč ima družbo: to je vplivnež, ki ...

Infekcijska klinika v Ljubljani Svet24.si

V UKC Ljubljana hospitalizirana tudi dva otroka s ...

janez jansa pf Necenzurirano

Ne le virus, problem je, da vsi kimajo Janši ...

Anže Šuštar, Alenka Gotar Odkrito.si

Zgodba z naslovnice Nove: "Zmerjali so naju z ...

Samsung Galaxy S20 FE, najstnica (3) Najstnica.si

Telefon, ki ne dopušča kompromisov

Svet

Uspešen spopad s koronavirusom je na Novi Zelandiji prinesel rekordno zmago premierki Ardernovi

Deli na:
Uspešen spopad s koronavirusom je na Novi Zelandiji prinesel rekordno zmago premierki Ardernovi

Levosredinski Laburistični stranki pod vodstvom Ardernove se obeta absolutna večina. - Foto: Reuters

Na včerajšnjih volitvah na Novi Zelandiji je prepričljivo zmagala Laburistična stranka premierke Jacinde Ardern. Glede na izide po večini preštetih glasov je prejela skoraj 50 odstotkov podpore in se ji obeta absolutna večina v parlamentu, kjer naj bi zasedla 64 sedežev. Opozicijska Narodna stranka je z manj kot 30 odstotki osvojenih glasov že včeraj priznala poraz. Ardernova se je volivcem zahvalila za podporo.

"Hvala številnim, ki so nam dali svoj glas, ki so nam zaupali nadaljnje vodenje okrevanja Nove Zelandije," je dejala pred navdušenimi podporniki levosredinske Laburistične stranke, ki je pod njenim vodstvom zabeležila najboljši volilni izid v najmanj 50 letih.

Po veliki večini odstotkih preštetih glasov se stranki obeta okoli 64 sedežev v 120-članskem parlamentu. Od spremembe volilnega sistema leta 1996 še nobeni stranki ni uspelo osvojiti absolutne večine, zaradi česar so morali vsi premierji odtlej vladati v koaliciji.

Volitve bi morale po prvotnih načrtih potekati 19. septembra, a so jih zaradi izbruha okužb z novim koronavirusom v Aucklandu preložili.

Vlada Jacinde Ardern je sicer kot ena redkih v svetu uspešno zajezila pandemijo koronavirusne bolezni 19, ki je bila tudi v ospredju volilne kampanje. V državi, ki ima pet milijonov prebivalcev, so doslej zabeležili le 25 smrtnih žrtev covida-19.

Na Novi Zelandiji sta ob volitvah potekala tudi referenduma o legalizaciji marihuane za rekreativno uporabo ter o legalizaciji evtanazije. Izidi obeh referendumov bodo po napovedih znani šele 30. oktobra.

Loading...