Revija Reporter
Svet

Sredi afere Ibiza dobra novica za kanclerja Kurza

STA

26. maj. 2019 19:57 Osveženo: 19:59 / 26. 5. 2019

Deli na:

Avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Profimedia

V Avstriji je na evropskih volitvah zmagala Avstrijska ljudska stranka (ÖVP), ki je prejela 34,5 odstotka glasov. Sledijo socialdemokrati (SPÖ) s 23,5 odstotka podpore in svobodnjaki (FPÖ) s 17,5 odstotka, je razvidno iz projekcij televizij ORF in ATV ter avstrijske tiskovne agencije APA.

V primerjavi z evropskimi volitvami leta 2014 je ÖVP edina avstrijska stranka, ki je okrepila svojo podporo. Pred petimi leti je namreč prejela 27 odstotkov glasov in pet sedežev v Evropskem parlamentu, tokrat pa so ji glede na projekcije volivci namenili 34,5 odstotka glasov, kar pomeni, da bo v novem sklicu Evropskega parlamenta ÖVP zastopalo sedem poslancev.

Donedavni koalicijski partnerji svobodnjaki so v primerjavi z letom 2014 in po aferi Ibiza prejeli dva odstotka manj glasov kot pred petimi leti. V novem sklicu bodo imeli predvidoma tri poslance oziroma enega manj kot v zadnjem mandatu.

Strokovnjaki in analitiki so sicer po izbruhu afere Ibiza, zaradi katere je razpadla avstrijska vlada, nekdanjima koalicijskima partnerjema ÖVP in FPÖ napovedovali nižjo podporo, tako je bilo razvidno tudi iz nekaterih anket, poroča APA. A je ljudska stranka kanclerja Sebastiana Kurza prejela sedem odstotkov več glasov kot pred petimi leti in postavila nov rekord v Avstriji za evropske volitve, svobodnjaki pa so utrpeli le rahlo izgubo.

V prvih odzivih sta bili obe stranki zadovoljni s projekcijo.

V štabu ljudske stranke so ocenili, da je podpora nagrada za njihovo delo. Kancler Kurz pa je dejal, da gre za "sijajen izid". "To je najboljši rezultat, kar jih je bilo v Avstriji kdajkoli na evropskih volitvah," je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. Ocenil je še, da izidi kažejo na "krepitev sredine".

V zvezi z glasovanjem o njegovi nezaupnici, predvidenem za ponedeljek, pa je Kurz pred privrženci na dežju dejal: "Ne upiramo se le dežju, upiramo se tudi vsemu drugemu". "Okrepili smo se," je dodal.

Vodilni kandidat svobodnjakov Harald Vilimsky pa je ocenil, da imajo očitno močno bazo volivcev.

Na drugo mesto so se sicer tako kot že pred petimi leti uvrstili socialdemokrati, ki so osvojili 23,5 odstotka in bodo v Evropskem parlamentu obdržali pet poslancev. Vstop v Evropski parlament pa je ponovno uspel še Zelenim (13,5 odstotka) in liberalni stranki Neos (osem odstotkov), oboji naj bi obdržali dosedanje dva oz. en sedež.

V volilnem štabu opozicijskih socialdemokratov je bilo čutiti razočaranje, saj jim očitno ni uspelo izkoristiti notranjepolitične krize. Ankete so jim sicer napovedovale 28 odstotkov podpore.

Avstrija ima sedaj 18 evropskih poslancev, po izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije pa bo prejela dodatno poslansko mesto v Evropskem parlamentu. Glede na projekcije naj bi ta sedež pripadel Zelenim.