Revija Reporter
Svet

Na Švedskem zmagali socialdemokrati, uspeh desnih populistov

STA

27. maj. 2019 6:37 Osveženo: 6:38 / 27. 5. 2019

Deli na:

Na Švedskem so na nedeljskih volitvah v Evropski parlament zmagali vladajoči socialdemokrati, ki so po 95 odstotkih preštetih glasovnic prejeli 23,6 odstotka glasov. So pa velik uspeh zabeležili desni populisti Švedski demokrati, ki so s 15,4-odstotno podporo na tretjem mestu za desnosredinsko Zmerno stranko s 16,8 odstotka glasov.

"Švedski demokrati niso več outsiderji, smo resnično ljudsko gibanje," je privržencem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal vodja te protimigrantske stranke Jimmie Akesson. Njegova stranka je v primerjavi s prejšnjimi volitvami leta 2014 tokrat pridobila 5,7 odstotne točke. V Evropskem parlamentu bo imela tri evroposlance.

Hud poraz so utrpeli Zeleni, ki jih je v domovini okoljske aktivistke Grete Thunberg tokrat podprlo 11,4 odstotka volivcev. V Evropskem parlamentu bodo tako izgubili dva od dosedanjih štirih sedežev.

Zmerna stranka bo pridobila enega evroposlanca in bo poslej imela štiri, socialdemokrati premierja Stefana Löfvena bodo ostali pri petih.

Švedska ima sicer 20 evropskih poslancev, po brexitu bo imela enega več.