KRISTINA STRAŠEK Dobra karma

'Lahko bi vedeževala sama sebi, a si nikoli'

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

avtobusno postajalisce Koprivnik Svet24.si

V vasi pod obronki Kočevskega roga sta strah in ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

jurij zrnec Njena.si

Jurij Zrnec na novi fotografiji popolnoma ...

Svet

Na volitvah na Portugalskem slavili socialisti

Deli na:
Na volitvah na Portugalskem slavili socialisti

Na parlamentarnih volitvah na Portugalskem so znova slavili socialisti pod vodstvom Antonia Coste. - Foto: Reuters

Portugalska socialistična stranka (PS) premierja Anotnia Coste je zmagovalka nedeljskih parlamentarnih volitev. Po preštetju skoraj vseh glasov je stranka osvojila 36,65 odstotka glasov podpore, sledijo desnosredinski socialni demokrati (PSD) z 27,9 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

PS, ki je bila na oblasti zadnja štiri leta ob podpori dveh manjših, skrajno levih strank, Levega bloka in komunistov, bo imela v 230-članskem portugalskem parlamentu 106 poslancev, s čimer je absolutno večino zgrešila za deset poslancev. V dosedanjem sklicu parlamenta je stranka imela 86 poslancev.

PSD bo imela v novem parlamentu 77 poslancev, doslej 89. Vstop v parlament z enim poslancem je tokrat prvič uspel tudi skrajno desni stranki Chega (Dovolj).

Volilna udeležba je bila 54,5-odstotna, kar je najmanj po letu 1974.

Ključno vprašanje je, s kom bo 58-letni Costa po volitvah sestavil vladajočo koalicijo, še navaja AFP. V svojem zmagovalnem govoru je Costa dejal, da si želi "obnoviti izkušnjo" zavezništva s skrajno levimi strankami.

"Stabilnost je bistvena za portugalsko mednarodno kredibilnost in za tuje vlagatelje. PS si bo prizadevala za rešitev, ki bo zagotavljala stabilnost celotno zakonodajno obdobje," je še dejal Costa.

Tako Levi blok, ki je osvojil tako kot na prejšnjih volitvah 19 poslancev, kot komunisti, ki so tokrat dobili 12 poslanskih mandatov, kar je pet manj kot doslej, so že sporočili, da so pripravljeni ponovno podpreti socialiste.

loading...
Loading...