pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajinska zastava znova plapola v Slavjansku

Deli na:
Ukrajinska zastava znova plapola v Slavjansku

Foto: Reuters

Ukrajinska vojska je razobesila ukrajinsko zastavo na mestni hiši v Slavjansku, glavni trdnjavi proruskih upornikov na vzhodu Ukrajine, potem ko so vladne sile danes znova prevzela nadzor v mestu, sta sporočila ukrajinski obrambni minister Valerij Geletej in načelnik generalštaba vojske Viktor Muženko.

To novico sta prenesla ukrajinskemu predsedniku Petru Porošenku, ki je pred tem ukazal, naj na ta način simbolično potrdijo ponovno zavzetje mesta, ki so ga uporniki zavzeli 6. aprila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zavzetje Slavjanska je pomembno, saj gre za simbolično srce upora na vzhodu Ukrajine. Do slednjega je prišlo med proruskim prebivalstvom po odstavitvi proruskih oblasti v Kijevu februarja letos in posledični ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim.

Vnovična vzpostavitev nadzora v Slavjansku bi lahko pomenila pomemben preobrat v protiteroristični operaciji, ki jo je ukrajinska vojska že pred tedni začela s ciljem ponovne vzpostavitve nadzora v regijah Doneck in Lugansk na vzhodu države.

Geletej je sporočil, da so zastavo dvignili ob navzočnosti ukrajinskih vojakov. Ob tem so že začeli z vzpostavljanjem osnovnih služb in delovanja policije ter nudenjem humanitarne pomoči prebivalcem mesta.

Dopoldne je notranji minister Arsen Avakov sporočil, da je večina proruskih upornikov in njihov vodja Igor Strelkov zbežalo iz Slavjanska. Samooklicani župan tega industrijskega mesta s 120.000 prebivalci Volodimir Pavlenko je nato potrdil, da so uporniki odšli iz mesta.

Avakov je danes tudi sporočil, da so ukrajinske sile v mestu Artemivsk uničile sedež proruskih separatistov v regiji Doneck. V petek pa so znova prevzeli nadzor v mestu Mikolajivka.