pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Že prve medsebojne obtožbe o kršitvi prekinitve ognja na vzhodu Ukrajine

Deli na:
Že prve medsebojne obtožbe o kršitvi prekinitve ognja na vzhodu Ukrajine

Foto: Reuters

Tako proruski skrajneži kot ukrajinska vojska sta nasprotno stran že obtožila kršitve petkovega dogovora o prekinitvi ognja na vzhodu Ukrajine. Po navedbah proruskih upornikov naj bi ukrajinska vojska obstreljevala več krajev na območju Donecka. Ukrajinska vojska pa je sporočila, da so zabeležili več provokacij nasprotne strani.

Proruski separatisti so ob tem še sporočili, da naj bi bilo pri obstreljevanju letališča pri Donecku ranjenih najmanj osem borcev. Hkrati so po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočili, da sami na obstreljevanje in strele niso odgovorili. Ukrajinsko vojsko so tudi pozvali, naj spoštuje v petek v Minsku sklenjen dogovor o prekinitvi ognja.

Ukrajinska vlada v Kijevu je očitke proruskih skrajnežev že zanikala. Hkrati je ukrajinska vojska sporočila, da so zabeležili vrsto provokacij. Po začetku veljave dogovora o prekinitvi ognja pa naj bi zabeležili najmanj deset primerov streljanja na protiteroristične enote ukrajinske vojske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Vodja separatistov v regiji Doneck Aleksander Zaharčenko je medtem napovedal, da bodo njihove sile še danes izpustile vse ujetnike iz vrst ukrajinske vojske. Kijevske oblasti so se medtem obvezale, da bodo enako storile v ponedeljek, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Ne glede na to, da ukrajinski vojaki kršijo določila prekinitve ognja, bodo uporniki izpustili ukrajinske zapornike," je povedal Zaharčenko. Tiskovni predstavnik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Andrej Lišenko je sicer zatrdil, da je najmanj 200 ukrajinskih vojakov v ujetništvu. "Za zdaj ne moremo natančno reči, koliko jih je v ujetništvu ali koliko jih je pogrešanih. A zagotovo jih je več kot 200," je dejal Lišenko.

Izpustitev ujetnikov je eno od določil petkovega dogovora o prekinitvi ognja.