palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Proruski separatisti sestrelili še eno letalo ukrajinske vojske

Deli na:
Proruski separatisti sestrelili še eno letalo ukrajinske vojske

Foto: Reuters

Proruski separatisti so danes na vzhodu Ukrajine sestrelili bojno letalo ukrajinske vojske, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tiskovni predstavnik vojske Leonid Matjuhin.

"Med operacijo za odstranitev večje skupine teroristov je bilo v regiji Lugansk sestreljeno letalo MiG-29," je povedal Matjuhin in dodal, da je pilot preživel in ga je rešila ukrajinska vojska.

Spopadi med stranema se nadaljujejo tako na območju Donecka kot Luganska, ki ju želi iz rok separatistov ponovno prevzeti ukrajinska vojska. Po navedbah mestnih oblasti v Donecku naj bi bilo v obstreljevanju ponoči ubitih deset civilistov, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Medtem ko se nasilje na vzhodu Ukrajine nadaljuje, pa se nadaljujejo tudi napori za razrešitev krize. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko in nemška kanclerka Angela Merkel sta v soboto v telefonskem pogovoru razpravljala o mednarodnih naporih za mir na vzhodu Ukrajino.

Porošenko se je ob tem Merklovi zahvalil za podporo in izrazil upanje, da bodo voditelji EU posvetili posebno pozornost ukrajinski krizi na naslednjem zasedanju Evropskega sveta 30. avgusta, so sporočili iz urada Porošenka.

Danes se bodo sicer v Berlinu sestali zunanji ministri Rusije, Ukrajine, Nemčije in Francije. Sergej Lavrov, Pavel Klimkin, Frank-Walter Steinmeier in Laurent Fabius naj bi poskušali zbližati poglede in najti rešitev za krizo, ki ima vse hujše humanitarne posledice.

Napredka pa ni pri ruskem humanitarnem konvoju s pomočjo za prebivalce vzhoda Ukrajine, ki še vedno stoji na ruski strani ukrajinsko-ruske meje. Iz Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC), ki sicer vodi dobavo humanitarne pomoči, so danes sporočili, da še vedno čakajo na začetek inšpekcijskih pregledov, ki bodo omogočili, da konvoj prečka mejo. Kijev in Zahod se sicer bojita, da je konvoj krinka za rusko vojaško podporo separatistom.