Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajina vse bliže carinski uniji z Rusijo

Deli na:
Ukrajina vse bliže carinski uniji z Rusijo

Foto: Reuters

Ukrajinska vlada je danes potrdila program sodelovanja z državami nekdanje Sovjetske zveze, ki sestavljajo carinsko unijo skupaj z Rusijo. Približevanje Ukrajine tej uniji v Kijevu sicer sproža množične proevropske proteste, ki so odgovor na vladno zavrnitev podpisa pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo.

Danes potrjeni program vsebuje podrobnosti o sodelovanju držav članic carinske unije vse do leta 2020, a ne zajema "nobenih omemb o ukrajinskih načrtih za pridružitev" do tega leta, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal ukrajinski predstavnik v tem integracijskem procesu Viktor Suslov.

Preden ga je ukrajinska vlada odobrila, je premier Mikola Azarov dejal, da program ponuja "podroben načrt za razvoj trgovine in gospodarskih odnosov v sektorjih turizma, kmetijstva, prometa, industrije" in podobno. Carinsko unijo sicer trenutno poleg Rusije sestavljata še Belorusija in Kazahstan, nedavno pa je vstop v unijo potrdil tudi armenski parlament.

Kijev se je sicer novembra odpovedal takojšnjemu podpisu pridružitvenega sporazuma z EU, s katerim bi zapečatili tesnejše sodelovanje, ter se z več dogovori o strateškem partnerstvu približal Moskvi. Ta nepričakovana odločitev je sprožila množične proevropske proteste v Kijevu, na katerih je več sto tisoč ljudi zahtevalo, da se Ukrajina vrne na svojo evropsko pot.

A Rusija je nato ponudila svoj korenček v obliki 11 milijard evrov vrednega posojila Ukrajini, ki jo pestijo visoki dolgovi. Ukrajinski funkcionarji so doslej vedno zanikali namigovanja, da se bo država pridružila carinski uniji, kot si to želi ruski predsednik Vladimir Putin.