stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajinski premier priznal, da je Ukrajina podlegla ruskim pritiskom

Deli na:
Ukrajinski premier priznal, da je Ukrajina podlegla ruskim pritiskom

Foto: Reuters

Ukrajinski premier Mikola Azarov je včeraj priznal, da je Moskva predlagala Kijevu, naj preloži podpis pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo. Izrazil je tudi bojazen, da Ukrajina postaja bojišče med Rusijo in EU. Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič pa je kasneje ocenil, da Ukrajina za podpis sporazuma z unijo preprosto še ni zrela.

Rusija je predlagala preložitev podpisa in pogajanja o obnovitvi tesnejših odnosov z Moskvo, je dejal Azarov. "Rusija nam ne daje zagotovil, Evropa nam ne daje zagotovil, torej kaj smo, bojišče," se je ob tem vprašal ukrajinski premier.

Azarov je tudi dejal, da se bo predsednik Viktor Janukovič udeležil vrha vzhodnega partnerstva ta teden v Vilniusu, kjer naj bi po prvotnih načrtih podpisal sporazum z EU, zdaj pa želi govoriti o morebitnih tristranskih pogovorih z unijo in Rusijo o ukrajinskem gospodarstvu.

"V začetku decembra bomo sedli za pogajalsko mizo in pripravili načrt za ponovno vzpostavitev odnosov (z Moskvo)," je napovedal Azarov.

Janukovič je kasneje v televizijskem intervjuju ocenil, da Ukrajina gospodarsko še ni zrela za partnerstvo z EU, zato ne bo podpisala pridružitvenega sporazuma. Podpisala ga bo lahko šele, ko bo za to sama dovolj močna.

"Storili bomo vse, da naredimo Ukrajino gospodarsko močnejšo, da bomo vsako leto bolje živeli, da bo naša dežela konkurenčna," je gledalcem zatrdil predsednik. "Takoj ko bomo dosegli raven, ki se nam bo zdela ugodna, ko bo to v skladu z našimi interesi, ko se bomo lahko pogajali pod normalnimi pogoji, takrat bomo lahko govorili o podpisu," je še nadaljeval.


Pred kamerami je predsednik še potožil, da je Mednarodni denarni sklad Ukrajini že leta 2010 obljubil 610 milijonov evrov vredno tehnično pomoč, a od tega "lepo zavitega bonbončka" niso doslej imeli nič in so opustili upanje, da jim bo IMF pomagal.

Ukrajinska vlada je minuli teden ustavila priprave na podpis sporazuma z EU, ker naj bi kratkoročno ogrozil veliko število delovnih mest v Ukrajini. Odločitev je sprožila množične proteste zagovornikov približevanja EU v Kijevu in drugih mestih.

Rusija je sicer včeraj zanikala očitke iz Bruslja, da pritiska na Kijev, naj ne podpiše sporazuma z EU.

"Neprimerno je govoriti o pritisku v tem primeru," je dejal tiskovni predstavnik predsednika Vladimirja Putina, Dmitrij Peskov. Dodal je, da Rusija spoštuje in je pripravljena pozdraviti vsakršno odločitev Ukrajine, saj da gre za suvereno in notranjo zadevo, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Putin sam pa je evropske voditelje včeraj po italijansko-ruskem vrhu v Trstu pozval, naj se v luči dogajanja glede podpisa pridružitvenega sporazuma vzdržijo "ostrih besed" na račun Rusije, saj da bi bil sporazum za rusko gospodarstvo "resna grožnja".

Kot je pojasnil, bi v primeru podpisa pridružitvenega sporazuma med Ukrajino in EU evropsko blago ruski trg zaradi prostotrgovinskega dogovora med Moskvo in Kijevom doseglo praktično brez carin. Izpostavil je tudi, da Ukrajina in njena podjetja Rusiji dolgujejo več kot 30 milijard ameriških dolarjev.