nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova zna in gre v odločilne pogovore s SPD

Deli na:
Merklova zna in gre v odločilne pogovore s SPD

Foto: Reuters

Na pripravljalnih pogovorih, na katerih predstavniki nemške konservativne unije CDU/CSU iščejo kandidate za začetek formalnih koalicijskih pogajanj, je prišlo do pomembnejših premikov. Zeleni so po torkovih pogovorih pričakovano sprejeli odločitev, da gredo v opozicijo. Unija pa bo v četrtek znova sestankovala s socialdemokrati (SPD).

Zeleni po torkovem drugem krogu pogovorov, na katerih so preverjali možnosti za morebitno oblikovanje koalicije, niso pripravili večjega presenečenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pogovori so namreč propadli, saj je vodstvo Zelenih ponoči sprejelo odločitev, da ne želi še tretjega kroga pogajanj.

Obe strani sta sicer tekom večera govorili o dobrih in stvarnih pogovorih, danes pa je vodja Zelenih Cem Özdemir dejal, da na žalost zbližanja niso zadostovala za oblikovanje trdnejšega zavezništva. Priznal je, da sta si tako prva dama CDU in nemška kanclerka Angela Merkel kot tudi vodja CSU Horst Seehofer "iskreno prizadevala" za izgraditev mostov. Žal pa so morali ugotoviti, da ti mostovi niso dovolj stabilni, da bi lahko zdržali štiri leta.

Po odločitvi Zelenih je v javnost stopila Merklova. V govoru na kongresu delegatov sindikata IG BCE v Hannovru je izpostavila štiri ključna področja za delo nove nemške vlade. Nujno bo zagotoviti stabilnost evrskega območje, energetsko politiko pa zapeljati v smer, ki bo v korist tako industrije kot državljanov. Prioritete Merklove so tudi reforme na področju federalizma in iskanje rešitev za starajoče se prebivalstvo.

Glede pogovorov unije s SPD in Zelenimi je poudarila, da je pogumno razpravljati o temah, ki razdvajajo. Veliko pomembnejši pa je zanjo pogled na stvari, ki so stranem skupne.

Merklova bo osebno vodila tretji in najverjetneje tudi odločilni krog pogovorov med CDU/CSU in SPD. Ta se bo začel v četrtek ob 13. uri. Javnost pričakuje, da bodo voditelji vseh treh strank svojim strankam zatem priporočili začetek formalnih pogajanj, ki naj bi pripeljala do velike koalicije.

Ena od glavnih tem, ki razdvaja CDU/CSU in SPD, je minimalna plača. Enotno minimalno plačo 8,5 evra na uro po celotni Nemčiji odločno zahtevajo v SPD, medtem ko si Merklova želi minimalne plače, prilagojene glede na regije in branže. Danes je kanclerka znova opozorila na pasti enotne minimalne plače.

"Sem za to, da vsak človek, ki je zaposlen za poln delovni čas, lahko živi od svojega dela," je zagotovila kanclerka. "A paziti moramo, da s tem ne uničimo delovnih mest," je opozorila.

Stranka SPD se bo v nedeljo na strankarski konvenciji odločala, ali želi v koalicijska pogajanja z Merklovo in njenim blokom. V Nemčiji so veliko koalicijo imeli že med letoma 2005 in 2009, po volitvah pa je podpora SPD padla na rekordno nizko raven, zaradi česar tudi sedaj številni v stranki ponovitvi take koalicije niso naklonjeni.

Če bodo socialdemokrati šli v koalicijska pogajanja in jim bo z unijo uspelo oblikovati za obe strani sprejemljivo koalicijsko pogodbo, bodo o slednji glasovali vsi člani SPD, ki jih je okoli 470.000. To pomeni, da bi se lahko oblikovanje nove nemške vlade zavleklo do decembra, zaključuje dpa.