Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nobelova nagrada za mir Evropski uniji

Deli na:
Nobelova nagrada za mir Evropski uniji

Foto: Reuters

Nobelovo nagrado za mir bo letos prejela Evropska unija, je danes v Oslu sporočil Norveški odbor za Nobelovo nagrado. Kot je pojasnil odbor, so unija in njene predhodnice skozi minulih šest desetletij prispevale k napredku miru in sprave, demokracije in človekovih pravic v Evropi.

Kot je poudaril predsednik odbora Thorbjoern Jagland, je Evropska unija pomagala Evropo popeljati od celine vojne do celine miru.

EU se je dvignila iz pepela druge svetovne vojne, ob prepričanju, da lahko tesnejše ekonomske vezi prispevajo k temu, da se stoletni sovražniki ne bodo več obrnili drug proti drugemu. Unijo danes sestavlja 500 milijonov prebivalcev 27 držav članic, več pa jih priložnost za članstvo še čaka.

S približevanjem srednje- in vzhodnoevropskih držav po padcu berlinskega zidu se je začelo novo obdobje evropske zgodovine. Delitve med vzhodom in zahodom so več ali manj končane, demokracija se je okrepila, etnični konflikti pa rešili, piše v obrazložitvi odločitve odbora iz Osla.

Kot je odbor nadalje še pojasnil svojo odločitev, da gre Nobelova nagrada za mir letos v roke EU, je sprejetje Hrvaške v članstvo prihodnje leto, začetek pogajanj s Črno goro in podelitev statusa kandidatke Srbiji okrepilo proces sprave na Balkanu, medtem ko je možnost članstva v Turčiji prispevala k demokraciji in človekovim pravicam v tej državi.

Po Jaglandovih besedah gre danes predvsem za sporočilo, da je treba storiti vse, kar je mogoče, "da bi zaščitili to, kar smo dosegli, in storili korak naprej", poroča nemška tiskovna agencija dpa.


Na vprašanje, kako bi se na nagrado lahko odzvali v državah z evrom, ki jih je kriza še posebej prizadela, pa je Jagland dejal: "Kot sem opazil, je velika, velika večina v teh državah naklonjena temu, da ostanejo v Evropski uniji."

"To dokazuje, kako pomembna je unija za Evropejce zaradi (zgodovinskega) ozadja," je novinarjem še pojasnil Jagland in ob tem EU označil za "velik mirovni projekt", poroča dpa.

Nagrado so lani prejele tri ženske - predsednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf, njena rojakinja, aktivna borka za mir Leymah Gbowee in aktivistka arabske pomladi Tavakul Karman iz Jemna.

Sezona objave letošnjih Nobelovih nagrajencev se je začela v ponedeljek z razglasitvijo imen nagrajencev za medicino. V torek so objavili imeni dobitnikov nagrade za fiziko, v sredo pa za kemijo. V četrtek so sporočili ime nagrajenca za književnost, medtem ko bo v ponedeljek znano še ime Nobelovega nagrajenca za ekonomijo.

Letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (940.000 evrov). Dobitnikom bodo ugledne nagrade podelili 10. decembra.

Kdo bo nagrado prevzel v imenu EU, za zdaj ni znano. Po besedah Jaglanda je odločitev o tem na strani povezave.