Revija Reporter
Svet

Tusk o opustitvi ideje o brexitu po odstopih Davisa in Johnsona: Kdo ve ...

STA

10. jul. 2018 6:00

Deli na:

Donald Tusk, predsednik Evropskega sveta

Reuters

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk obžaluje, da ideja o brexitu ni odšla skupaj z britanskim ministrom za brexit Davidom Davisom in zunanjim ministrom Borisom Johnsonom, ki sta odstopila. "Le obžalujem lahko, da ideja o brexitu ni odšla z Davisom in Johnsonom. A vendar ... kdo ve?" je zapisal v tvitu.

"Politiki pridejo in odidejo, a problemi, ki so jih povzročili ljudem, ostanejo. Zmeda zaradi brexita je največji problem v zgodovini odnosov med EU in Združenim kraljestvom. Še vedno je daleč od rešitve, z ali brez gospoda Davisa. Žal ideja o brexitu ni odšla skupaj z Davidom Davisom," je Tusk komentiral novico o odstopu Davisa na novinarski konferenci po vrhu EU in Ukrajine.

Na dodatno vprašanje v povezavi z odstopom Johnsona, ki je postal javno znan med novinarsko konferenco, je dodal le, da lahko zgolj ponovi, kar je pravkar povedal glede Davisa.

Nato je Tusk v tvitu zapisal: "Politiki pridejo in odidejo, a problemi, ki so jih povzročili ljudem, ostanejo. Le obžalujem lahko, da ideja o brexitu ni odšla z Davisom in Johnsonom. A vendar ... kdo ve?"

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je na novinarski konferenci podal ironično pripombo o enotnosti v britanski vladi: "To jasno dokazuje enotnost stališč britanske vlade v Chequersu." V podeželski rezidenci premierke Therese May Chequers je konec minulega tedna razdeljena britanska vlada razpravljala o odnosih z EU po brexitu.