stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski parlament s sporočilom Otoku: Ločitveni sporazum brez irskega varovala ni mogoč

Deli na:
Evropski parlament s sporočilom Otoku: Ločitveni sporazum brez irskega varovala ni mogoč

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Evropski parlament bo danes na zasedanju v Strasbourgu razpravljal o brexitu. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo evropske poslance seznanil s ponedeljkovimi pogovori z britanskim premierjem Borisom Johnsonom, nato pa bodo predvidoma sprejeli resolucijo z jasnim sporočilom, da ločitveni sporazum brez irskega varovala ni mogoč.

EU vztraja pri irskem varovalu, ki bi preprečil trdo mejo na irskem otoku po brexitu, Johnson pa ga želi odstraniti iz ločitvenega sporazuma. Tudi ponedeljkovi pogovori Junckerja in Johnsona v Luksemburgu niso prinesli otipljivega napredka. Kot poudarjajo v Bruslju, britanski premier doslej ni pripravil nobene uresničljive alternative temu varovalu.

Razprave v Evropskem parlamentu, ki bo potekala le malo več kot šest tednov pred za 31. oktober predvidenim izstopom Velike Britanije iz unije, se bo udeležil tudi glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier.

V resoluciji, ki jo je predložilo pet političnih skupin in jo je v četrtek sprejela konferenca predsednikov parlamenta, naj bi evropski poslanci izrazili pripravljenost na podporo vnovični preložitvi brexita, če bi za to obstajali utemeljeni razlogi, kot npr. preprečitev izstopa Velike Britanije iz EU brez dogovora ali v primeru volitev na Otoku.



Dokument vključuje jasno sporočilo, da ločitvenega sporazuma brez irskega varovala ne more biti, je pa Evropski parlament pripravljen podpreti tudi vrnitev k prvotnemu predlogu varovala, ki bi pokrivalo samo Severno Irsko, ne celotnega Združenega kraljestva, je minuli četrtek poudaril predsednik parlamenta David Sassoli.

Britanski premier Johnson vztraja, da bo Združeno kraljestvo iz EU izstopilo 31. oktobra z dogovorom ali brez in da ne bo zaprosil za podaljšanje roka za izstop. Po njegovem prepričanju je mogoče doseči nov dogovor na oktobrskem vrhu. Ta bo, kot poudarja Bruselj, mejnik v procesu izstopanja Združenega kraljestva iz EU.

Severnoirsko varovalo v sporazumu, ki ga je z EU sklenila Johnsonova predhodnica Theresa May, je glavna prepreka za Veliko Britanijo in Johnsona, da bi dogovor potrdili v britanskem parlamentu.