Revija Reporter
Svet

Tusk brani način delitve stolčkov v Bruslju: Odločitev je bila demokratična

STA

4. jul. 2019 13:11 Osveženo: 13:12 / 04. 7. 2019

Deli na:

Donald Tusk

Reuters

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes v Strasbourgu evropske poslance, ki bodo sredi julija glasovali o kandidatki za predsednico Evropske komisije Ursuli von der Leyen, pozval, naj podprejo njeno imenovanje. Odločitev evropskih voditeljev o vodilnih položajih v EU je bila demokratična, je poudaril.

O imenovanju von der Leynove bo Evropski parlament glasoval že čez slaba dva tedna, za izvolitev pa potrebuje absolutno večino. Kompromisni dogovor evropskih voditeljev o zasedbi ključnih položajev v EU pa je v parlamentu deležen ostrih kritik v političnih skupinah socialdemokratov (S&D) in Zelenih/EFA.

"Odločitve nam je uspelo sprejeti pravočasno, bistveno hitreje kot pred petimi leti in mislim, da je izbira dobra," je poudaril Tusk.

Voditelji EU so v torek poleg von der Leynove izbrali Belgijca Charlesa Michela za predsednika Evropskega sveta, za predsednico ECB imenovali Francozinjo Christine Lagarde, za visokega zunanjepolitičnega predstavnika pa Španca Josepa Borrella.

Tusk je danes izrazil upanje, da bo izbira dveh žensk na najvišje položaje v uniji navdihnila Evropski parlament pri njegovi odločitvi.

Prvič doslej Evropski svet predlaga dve ženski in dva moška na vodilne položaje, to je po njegovem pozitivna sprememba: "Evropa ne le, da govori o pomenu žensk, ampak dejansko izbira ženske za ključne položaje."

Zavzel se je za dobro sodelovanje med parlamentom in Evropskim svetom ter se odzval na kritike in opozorila evropskih poslancev, da evropske vlade Evropskemu parlamentu z dogovarjanjem za zaprtimi vrati ne morejo narekovati odločitev. "Le z dobrim sodelovanjem in spoštovanjem lahko gradimo zaupanje in Evropo spreminjamo na bolje," je dejal.

Nekaterim resnično evropsko demokracijo predstavlja Evropski parlament zaradi svojih neposredno izvoljenih poslancev, za druge je to Evropski svet, je dejal in ocenil, da so spori nesmiselni, saj sta obe instituciji demokratični.

Kot je dejal, je bil v postopku pogajanj v tesnem stiku z Zelenimi. V kadrovskem dogovoru sicer ni nobenega njihovega predstavnika. Prepričan pa je, da njihova vključenost v organe odločanja koristi Evropi, in izrazil upanje, da bo tudi kandidatka za predsednico Evropske komisije prisluhnila temu njegovemu pozivu.

V iskanju podpore se je Ursula von der Leyen v sredo v Evropskem parlamentu sešla z nekaterimi političnimi skupinami, pa tudi z novim predsednikom parlamenta, Italijanom Davidom Sassolijem (S&D).