Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

hrvaška policija Svet24.si

Matija na predvečer božiča brutalno pretepel ...

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

tomaz smrkolj -STA Reporter.si

Rakavega bolnika bi operirali šele po njegovi ...

aleksander ceferin uefa re Ekipa24.si

Na Uefi šokirani: Madžari trdijo, da jim ...

Večina poslušalcev Central Cee-ja pozna po hitu Doja Odkrito.si

V Ljubljano prihaja svetovni reperski fenomen

ziga jelar Ekipa24.si

Še kamen bi zajokal! Slovenski skakalec s srce ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Türk v Perzijskem zalivu

Deli na:

Predsednik republike Danilo Türk bo danes z obiskom televizijske postaje Al Džazira zaključil obisk v Katarju in nato odpotoval v Kuvajt, kjer se bo srečal s političnim vodstvom države. Slovenija in Kuvajt bosta ob tej priložnosti podpisala sporazuma o gospodarskem sodelovanju in izogibanju dvojnemu obdavčenju.

Predsednik republike Danilo Türk bo danes z obiskom televizijske postaje Al Džazira zaključil obisk v Katarju in nato odpotoval v Kuvajt, kjer se bo srečal s političnim vodstvom države. Slovenija in Kuvajt bosta ob tej priložnosti podpisala sporazuma o gospodarskem sodelovanju in izogibanju dvojnemu obdavčenju.

Türk se bo v prostorih Al Džazire, ki jo financira katarski emir Hamad bin Kalifa al Tani, sestal z vodstvom te televizije, ki je po eni strani pogosto trn v peti nekaterim avtokratskim arabskim režimom, po drugi pa občasno s svojim poročanjem dviga obrvi tudi na Zahodu. Nato bo imel že drugič v zadnjem letu tudi pogovor za postajo.

Takoj zatem bo predsednik republike iz Katarja odpotoval v Kuvajt, kjer se bo sestal s političnim vodstvom.

Čeprav tako Kuvajt kot Katar veljata za bolj napredni državi v regiji, pa so politične razmere v Kuvajtu precej drugačne od tistih v Katarju.

Medtem ko katarski emir še vedno igra ključno vlogo v državi, pa Kuvajt zaznamuje precej večja politična raznolikost. Država je kot prva arabska monarhija v Perzijskem zalivu leta 1962 uvedla parlamentarno demokracijo in dobila ustavo, vendar pa so zaradi stalnih sporov med izvršno in zakonodajno vejo oblasti politične razmere nestabilne.

Predsednik se bo srečal tako z emirjem šejkom Sabahom al Ahmedom al Džaberjem al Sabahom in premierom Naserjem al Mohamedom al Ahmedom al Sabahom, ki tako kot ključni ministri vlade prihajata iz vladarske družine al Sabah, kot s predsednikom narodne skupščine Jasimom Mohamedom al Korafijem.

Potem ko je podobna sporazuma Slovenija s Katarjem podpisala v nedeljo, bosta Slovenija in Kuvajt ob prisotnosti Türka in emirja podpisali sporazuma o gospodarskem sodelovanju in izogibanju dvojnega obdavčevanja ter preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka in premoženja. Sledila bo slavnostna večerja, ki jo prireja emir.

Predstavniki bank in finančnih družb iz gospodarske delegacije se bodo medtem na sektorskem sestanku srečali s predstavniki kuvajtskega državnega naložbenega sklada Kuwait Investment Authority in podobno kot v Katarju tudi v tem primeru iskali priložnosti za kapitalske povezave.

Obenem se bodo na sektorskem sestanku s predstavniki ministrstva za zdravje sestali tudi predstavniki zdravstvenih ustanov in zdravilišč ter skušali obuditi nekoč že zelo živo sodelovanje med obema državama na zdravstvenem področju. Slovenija in Kuvajt imata že podpisan sporazum o sodelovanju na zdravstvenem področju, a ta zadnja leta bolj miruje, slovenski zdravniki pa so pred leti kuvajtskim kolegom pomagali pri dvigu kakovosti zdravstvenih storitev.