Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Benedikt XVI. prispel na obisk v Nemčijo

Deli na:
Papež Benedikt XVI. prispel na obisk v Nemčijo

Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI. je danes prispel na svoj prvi državniški obisk v rodno Nemčijo. Na letališču Tegel v Berlinu sta ga na rdeči preprogi pozdravila tako nemški predsednik Christian Wulff kot zvezna kanclerka Angela Merkel. Vrhunec prvega dne njegovega štiridnevnega obiska naj bi bil za popoldan predvideni nagovor nemškega parlamenta.  

Častna straža je papežev prihod pospremila z 21 pozdravnimi streli. Potem ko je papež pozdravil predstavnike Katoliške cerkve v Nemčiji in od otrok prejel šopek rož, se je z avtomobilom odpeljal do gradu Bellevue, kjer mu je še enkrat izrekel dobrodošlico njegov gostitelj Wulff, ki je tudi sam katolik, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po sprejemu v gradu in kratkem pogovoru z Wulffom naj bi se papež srečal z Merklovo. Po tem bo Benedikt XVI. kot prvi papež nagovoril parlament, kjer pa je sto poslancev že napovedalo bojkot njegovega govora. Del opozicije v 620-članskem spodnjem domu nemškega parlamenta se je za bojkot odločil, ker meni, da papežev govor pomeni kršitev načela ločitve cerkve od države.

Benedikt XVI. se bo v nemški prestolnici pozno popoldne sešel tudi s predstavniki judovske skupnosti, drevi pa bo na olimpijskem stadionu daroval mašo.

Papež je tako glede nasprotovanja njegovemu obisku kot napovedanih protestov - danes naj bi v nemški prestolnici protestiralo okoli 20.000 ljudi - dejal, da je to "v svobodni družbi normalno". Kot je pojasnil na letalu na poti proti Berlinu, nima nič proti protestom, če potekajo na civiliziran način. Poleg tega v Nemčijo prihaja rad. "V Nemčiji sem rojen, korenin se ne more in ne sme odrezati," je poudaril.

Benedikt XVI. je na letalu tudi izrazil razumevanje do tistih, ki so se zaradi škandalov v zvezi s spolnimi zlorabami odvrnili od Cerkve. "Lahko razumem, da v luči tovrstnih poročil ljudje, še posebej tisti, ki so blizu žrtev, rečejo 'to ni več moja Cerkev'," je dejal 84-letni papež, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Benedikt XVI. bo v domovini ostal do nedelje. Po pastoralnih obiskih leta 2005 in 2006 bo to njegov prvi obisk v Nemčiji, državi, ki se sklicuje na svoje krščanske korenine, hkrati pa se vse bolj odmika od vere. Nemci od papeža pričakujejo odgovore na številna vprašanja - od krize v Cerkvi, prek spolnih zlorab do ekumenizma.