favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčija sporoča ZDA, da grožnje in sankcije ne bodo delovale

Deli na:
Turčija sporoča ZDA, da grožnje in sankcije ne bodo delovale

“Dogovor z Evropo lahko enostransko prekinemo. Nismo še obvestili naših sogovornikov, vse je v naših rokah,” je v pogovoru za televizijsko mrežo 24 TV povedal turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu. - Foto: Reuters

V Singapurju sta se danes srečala turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu in ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Cavusoglu je Pompeu sporočil, da grožnje in sankcije s strani Washingtona ne bodo delovale. Oba sta se strinjala, da morata državi nadaljevati z reševanjem odprtih vprašanj med obema stranema, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Že od vsega začetka smo drugi strani dali vedeti, da jezik groženj in sankcij ne bo prinesel nobenih rezultatov. To smo ponovili tudi danes," je po pogovorih ob robu varnostnega foruma v Singapurju novinarjem dejal turški zunanji minister, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pompeo je medtem še pred pogovorom s Cavusoglujem ocenil, da so ameriške sankcije proti Turčiji odraz tega, "kako zelo resen" je Washington v zahtevi, da Ankara izpusti ameriškega pastorja, čigar zapor v Turčiji je sprožil diplomatsko krizo med državama, ki sta sicer Natovi zaveznici.

ZDA so zaradi sojenja ameriškemu pastorju, ki je obtožen podpore terorizma, uvedla sankcije proti turškemu ministru za pravosodje in notranje zadeve. Odnose že dlje časa bremeni tudi zahteva Ankare, da ji ZDA izročijo turškega klerika Fetulaha Gülena, ki ga Turčija obtožuje odgovornosti za poskus državnega udara pred dvema letoma.


State Department je po današnjem srečanju objavil sporočilo za javnost, ki ga na spletni strani povzema Reuters. V njem so zapisali, da sta se zunanja ministra obeh držav pogovarjala o številnih temah in se strinjala, da bosta nadaljevala s prizadevanji za rešitev težav med državama.

Za ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki je na čelu protestantske cerkve v turškem Izmirju, so turške oblasti minuli teden uvedle hišni zapor, potem ko je pred tem preživel dve leti v turškem priporu. Pompeo je ob tem danes ponovil zahtevo, da bi se moral Brunson vrniti domov, tako kot vsi Američani, ki jih zadržuje turška vlada.

Brunson zanika vse obtožbe. V primeru, da ga bodo spoznali za krivega, mu grozi 35 let zapora. Naslednji narok na sodišču je napovedan za 12. oktober.

Srečanje med Pompeom in Cavusoglujem je prvo, ko so ZDA uvedle sankcije proti turškima ministroma in je Ankara napovedala enake protiukrepe.