sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turški zunanji minister: EU ponižuje Turčijo

Deli na:
Turški zunanji minister: EU ponižuje Turčijo

Foto: Getty Images

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je v pogovoru za nemški časnik Bild danes Evropsko unijo obtožil, da ponižuje Ankaro, in ponovil zahtevo turške vlade po odpravi vizumov za turške državljane za vstop v države EU v zameno za spoštovanje dogovora o beguncih.

Cavusoglu je za časnik dejal, da so turški državljani po neuspelem vojaškem udaru 15. julija travmatizirani. Namesto da bi Turčiji pomagale, pa jo države članice EU ponižujejo, je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pri tem je izpostavil, da si Turčija zelo prizadeva izpolniti pogoje za članstvo v uniji, v zameno pa je od unije dobila "samo grožnje, žalitve in popolno blokado".

Znova je ponovil zahtevo za odpravo vizumov v zameno za uresničitev marčevskega dogovora za zajezitev migrantskega toka v Evropo.

"Jasno je, ali bomo vse dogovore uresničili skupaj ali pa jih bomo vsi dali na stran," je odgovoril na vprašanje Bilda, ali bi Turčija dovolila več sto tisoč beguncem in migrantom, da z njenih obal dosežejo grške otoke.

Cavusoglu je pred časom sicer že opozarjal, da Turčija pričakuje odpravo vizumov za vstop v EU do oktobra, v nasprotnem primeru pa bo preklicala dogovor z EU o upravljanju migracij. Prvotno je bilo predvideno, da bo EU vizume za turške državljane odpravila že julija letos, a se je proces zavlekel, ker Turčija še ni izpolnila vseh 72 meril.