Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turški minister o enem od krvnikov Hašodžija: "Rad razkosava ljudi. Ogabno je."

Deli na:
Turški minister o enem od krvnikov Hašodžija: "Rad razkosava ljudi. Ogabno je."

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu. - Foto: Reuters

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je za nemški časnik Süddeutsche Zeitung spregovoril o grozljivi vsebini posnetkov umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija pred skoraj dvema mesecema na savdskemu konzulatu v Istanbulu. Ankara pa od Rijada še vedno zahteva informacije o lokalnih sokrivcih pri izvedbi umora, je dodal v intervjuju.

"Sliši se, kako izvedenec za sodno medicino drugim svetuje, naj poslušajo glasbo, ko bodo rezali truplo. Opazi se, da uživa," je dejal minister v intervjuju, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa.

"Rad razkosava ljudi. Ogabno je," je dodal.

V turških medijih so že pred tem zaokrožile podrobnosti posnetkov. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je v sredini novembra potrdil, da so pridobili posnetke umora, a ni podal podrobnosti.

Cavusoglu v intervjuju ni želel razkriti, kako so prišli do posnetkov. "Obveščevalne službe na razkrivajo svojih virov," je dejal. Potrdil pa je, da je poslušal posnetke in da so Hašodžija ubili v sedmih minutah. "To je bil naklepni umor," je dodal.


V intervjuju je še dejal, da Turčija od Savdske Arabije še vedno ni prejela informacij o lokalnih sokrivcih, ki so savdski ekipi morilcev pomagali pri kaznivem dejanju, niti kje je Hašodžijevo truplo, piše na spletni strani nemškega časnika.

Čeprav ameriška obveščevalna agencija Cia meni, da je umor naročil savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, pa Cavusoglu ni želel o tem govoriti brez dokazov. "Brez dokazov, ne bom rekel nič," je dejal.

Potrdil pa je, da sta savdski prestolonaslednik in Erdogan po telefonu spregovorila o srečanju, ki bo predvidoma na vrhu G20 ta teden v Argentini. Erdogan je sicer mnenja, da je naročilo umora prišlo iz najvišjih savdskih krogov.

Savdskega novinarja Hašodžija, ki je pisal za Washington Post, so 2. oktobra umorili na savdskem konzulatu v Istanbulu. Savdska Arabija je sprva zavračala vsakršno vedenje o usodi ostrega kritika prestolonaslednika, nato pa pod velikim mednarodnim pritiskom vendarle priznala, da so ga savdski agenti ubili "po nesreči".

Preiskovalci posmrtnih ostankov Hašodžijevega trupla še niso našli. O tem, kaj se je zgodilo z njim, obstaja več različic, turške oblasti pa trdijo, da so ga Savdijci razkosali in razgradili v kislini.