mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trumpov odvetnik Giuliani zanika obtožbe o iskanju dobička v Ukrajini

Deli na:
Trumpov odvetnik Giuliani zanika obtožbe o iskanju dobička v Ukrajini

Nekdanji newyorški župan in zdaj Trumpov odvetnik Rudy Giuliani. - Foto: Profimedia

Odvetnik ameriškega predsednika Donalda Trumpa Rudy Giuliani je odločno zanikal obtožbe, da je skupaj s svojim krogom poslovnežev v Ukrajini rovaril proti sinu Josepha Bidna istočasno pa si prizadeval za posle v Ukrajini.

Trump je Giulianija poslal v Ukrajino, da tam najde obremenilne informacije o Hunterju Bidnu in ukrajinske oblasti prepriča, naj uvedejo preiskavo. Hunter Biden je bil nekaj časa, ko je bil njegov oče Joseph Biden podpredsednik ZDA, v nadzornem odboru energetskega podjetja Burisma in dobival po 50.000 dolarjev plače na mesec. Ukrajinske preiskave dokazov o njegovi korupciji niso našle, čeprav sedaj poteka revizija teh preiskav.

Tiskovna agencija AP poroča, da sta Giuliani in Trump skušala prepričati Ukrajince v preiskave Bidnovih že za časa predsednika Petra Porošenka. Z njegovim porazom na volitvah je nastal problem, ker je zmagal Volodimir Zelenski, ki se je podal na volitve z obljubo boja proti korupciji in Giuliani je moral začeti znova.


Preiskava AP je ugotovila, da je Giuliani sodeloval z dvema nepremičninskima magnatoma s Floride, ki sta bila rojena v nekdanji Sovjetski zvezi. Lev Parnas in Igor Fruman sta nakazala več sto tisoč dolarjev republikanskim kandidatom in Trumpu ter dobila dostop do Bele hiše. Giulianiju sta urejala sestanke z ukrajinskimi državnimi uradniki, obenem pa naj bi sodelovala pri poskusih zamenjave vodstva ukrajinskega državnega podjetja Naftogaz.

Zamenjave naj bi zahteval tudi minister za energijo ZDA Rick Perry, ni pa še dokazano, ali se je pri tem usklajeval z Giulianijem in njegovimi poslovneži. Ti so v glavnem nameravali speljati posle podjetja k ameriškim Trumpovim zaveznikom. Ukrajincem so med drugim celo povedali, da bo Trump predčasno odpoklical veleposlanico v Ukrajini, kar se je tudi zgodilo. Enega v tem krogu je to sicer zaskrbelo in je zadevo prijavil na veleposlaništvu ZDA v Kijevu.

Giuliani vse zanika in trdi, da si v Ukrajini ni nikoli prizadeval za nobene posle. Šlo naj bi za posle v Uzbekistanu, za Ukrajino pa ne ve nič in tudi nobenega dokaza o poslih v tej državi, poudarja.