janko šopar tednik Odkrito.si

Janko Šopar odkrito o voditeljici Tednika, ki ...

drew barrymore_letterman Svet24.si

VIDEO: Seksi ples na mizi in gole prsi za rojstni ...

maja acman Svet24.si

Maja bo razkrila, kako je shujšala za več kot ...

vrtilki, vrt, črunču, bralec slavko, kraja kokoši Svet24.si

Sredi Ljubljane so Slavku ukradli kure

Selena Gomez Najstnica.si

Selena na jahti pokazala svoje telo v kopalkah

Fotka 2 Njena.si

Posmrtna čast za Gašperja Tiča

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Svet

Češki predsednik razkuril Ukrajince z izjavo, da je ruska priključitev Krima izvršeno dejstvo

Deli na:
Češki predsednik razkuril Ukrajince z izjavo, da je ruska priključitev Krima izvršeno dejstvo

Foto: Reuters - Miloš Zeman

Češki predsednik Miloš Zeman je razjezil Ukrajino z izjavo, da je ruska priključitev Krima leta 2014 izvršeno dejstvo, Rusija pa bi morala Ukrajini zanj plačati kompenzacijo v denarju, nafti ali plinu.

Vlada v Pragi je sporočila, da so izjave predsednika v govoru pred Parlamentarno skupščino Sveta Evrope v nasprotju z vladno politiko.

Zeman je pred PS SE v Strasbourgu nastopil v torek kot drugi češki predsednik po Vaclavu Havlu. V svojem govoru je zahteval odpravo sankcij proti Rusiji, češ da ne koristijo nikomur, kasneje pa je v razpravi še poudaril, da je ruska priključitev polotoka Krim izvršeno dejstvo.

Ob tem je navedel izjavo nekdanjega nemškega predsednika Joachima Gaucka, da bi poskus vrnitve Krima Ukrajini sprožil evropsko vojno ter zato predlagal, da Moskva Kijevu plača odškodnino za polotok, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na njegove izjave so se že v torek ogorčeno odzvali nekateri ukrajinski politiki. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je predlog zavrnilo kot nesprejemljiv poskus legalizacije agresije s prodajo dela ukrajinskega ozemlja. "Ukrajina nikoli ne bo trgovala s svojim ozemljem, vrednotami in svobodo," je še sporočilo ministrstvo.

Poslanka Irina Gerašenko je poudarila, da Kijev ne bo prodajal svojih državljanov, svojega ozemlja, svoje suverenosti, svoje časti in svojega dostojanstva.

"Pustite Zemana, ne da se ga spremeniti. V gledališču imamo igralce in režiserje. Tisti, ki so ga prosili za nastop, so vedeli, kaj bo rekel. Proti tem se je treba boriti," pa je bil kritičen ukrajinski zunanji minister Pavlo Klimkin.

Nekateri politiki pa so češkemu predsedniku priporočili, naj Krim pusti pri miru in da če že hoče kaj prodati Rusom, potem naj proda Prago in češko letovišče Karlovy Vary.

Češka vlada se je od Zemanovih izjav včeraj distancirala. Premier Bohuslav Sobotka je tako dejal, da se zelo razlikujejo od češke zunanje politike ter da Zeman za izjave ni imel mandata češke vlade.

O predsednikovih izjavah je včeraj razpravljal tudi zgornji dom češkega parlamenta, senat, češ da krnijo ugled Češke v svetu in so v nasprotju z uradnim stališčem države.

Na neodobravanje so izjave češkega predsednika naletele tudi v Moskvi. Nekateri ruski predstavniki so se sicer strinjali z izjavo, da gre za izvršeno dejstvo, a zavrnili kakršno koli možnost odškodnine za Krim.

"Krim ni predmet trgovine ali pogodb. Ponovna združitev polotoka z Rusijo je sledila volji ljudstva, ni bila posledica trgovanja," je po poročanju čeških medijev, ki jih povzema srbska tiskovna agencija Beta, dejal predsednik zunanjepolitičnega odbora ruske dume Leonid Slucki.

Zemanov tiskovni predstavnik Jiri Ovčaček je včeraj skušal ublažiti jezo, ki so jo predsednikove izjave povzročile v Pragi in Kijevu. Pojasnil je, da je predsednik samo ugotovil dejstvo in da Krim pravno gledano ostaja del Ukrajine, stanje na terenu pa je mogoče spremeniti le z vojno, ki bi imela posledice za vso Evropo. Poudaril je še, da Zeman ni razmišljal o kompenzaciji proti volji Ukrajine.