verboten Odkrito.si

Natalija Verboten žaluje

horoskop-astro Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. avgusta

tretje oko, akaša Petisvet

Akaški zapisi dostopni vsakemu, to je pot do njih

vodstvo UKC Svet24.si

Slovenski otroci umirajo, zdravniki pa se kregajo

16-oliver dragojevic Svet24.si

To si je o Slovencih mislil Oliver Dragojević

Niall Horan in Hailee Steinfeld (1) Najstnica.si

Niall Horan in Hailee Steinfeld končno pokazala, ...

Petra_Kercmar_foto_Mankica_Kranjec Njena.si

Z njim na dopustu uživa Petra Krčmar

Svet

Bela hiša zanika, da bi Trump sprejel Putinov predlog o referendumu na vzhodu Ukrajine

Deli na:
Bela hiša zanika, da bi Trump sprejel Putinov predlog o referendumu na vzhodu Ukrajine

Foto: Reuters - Tank z rusko zastavo na vzhodu Ukrajine.

Bela hiša je včeraj zanikala poročanje ruskega zunanjega ministrstva in ameriških medijev, da je ameriški predsednik Donald Trump na ponedeljkovem vrhu z ruskim predsendikom Vladimirjem Putinom podprl referendum v Ukrajini.

Rusko zunanje ministrstvo ne zanika poročanja medijev, da je Trump sprejel Putinovo idejo, da se na vzhodu Ukrajine razpiše referendum, prebivalci pa naj se odločijo, ali bodo del Rusije ali Ukrajine. Številni ameriški mediji poročajo tudi, da je Putin dal podoben predlog tudi za Krim, vendar uradnih informacij in potrditev ni.

V ZDA nihče razen Trumpa in prevajalke ne ve, kaj sta se voditelja pogovarjala v Helsinkih več kot dve uri za zaprtimi vrati. Kongresni republikanci so blokirali zahtevo po zaslišanju prevajalke, Trump pa občasno brez podrobnosti omeni, da sta se s Putinom dogovorila veliko dobrega in lepega.

"Izvedba tako imenovanega referenduma v delu Ukrajine, ki ni pod vladnim nadzorom, ne bi imela nobene legitimnosti," je včeraj dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Garrett Marquis. Vzhod Ukrajine je namreč pod nadzorom proruskih separatistov, Krim pa pod nadzorom Rusije.

Zaradi zasedbe Krima so bile proti Rusiji uvedene mednarodne sankcije, za katere Trump, ki se je pred razburjenjem po vrhu včeraj do naslednjega tedna umaknil na svoje posestvo v New Jersey, ne kaže navdušenja.

Zanikanje Marquisa se sicer ne ujema z izjavo ruskega veleposlanika v Washingtonu Anatolija Antonova, ki je dejal, da je Putin v Helsinkih Trumpu dal konkretne predloge glede Ukrajine. "O problemu se je razpravljalo, podani so bili konkretni predlogi kako to vprašanje rešiti," je dejal Antonov, podrobnosti pa ni želel pojasniti.