vaga Dobra karma

Kronična potreba rojenih v znaku Tehtnice: da bi ...

damjan-murko, tiar, maja-murko Svet24.si

FOTO: Murku je pomembno, da živi normalno ...

IMG_1361 Reporter.si

Kdo komu daje inštrukcije? Miro Petek in Bojan ...

dež, naliv, padavine, veter, neurje, sneg Svet24.si

Turbolenten vikend: za uvod nalivi in močan ...

andrej-vizjak Necenzurirano

Vizjak in Južna prijatelja tudi v denarju ...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

MasterChef Njena.si

Žan in Žiga ženskam pokazala, kako se speče ...

Svet

Trojka ob obisku Grčije posvarjena, da se igra z ognjem

Deli na:
Trojka ob obisku Grčije posvarjena, da se igra z ognjem

Foto: Reuters

Predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), t. i. trojke, so včeraj končali obisk v Grčiji. Dogovora o novem varčevalnem paketu za leti 2013 in 2014, ki ga morajo Atene sprejeti v zameno za nov obrok posojila, še niso dosegli v celoti, pričakujejo pa, da jim bo to uspelo v prihodnjih dneh.

"Predstavniki Evropske komisije, ECB in IMF so z (grškimi) oblastmi med obiskom opravili obsežno in produktivno razpravo o politikah, ki so potrebne za obnovitev rasti, zaposlovanja in konkurenčnosti, zagotovitev takšne fiskalne vzdržnosti, ki bo družbeno uravnotežena, in okrepitev finančnega sistema," je v sporočilu za javnost zapisala trojka.

Sogovorniki so dosegli dogovor o večini ključnih ukrepov, razpravo o preostalih odprtih vprašanjih pa bodo nadaljevali in jo z dogovorom po pričakovanjih zaključili v prihodnjih dneh. "Finančna vprašanja bodo z Grčijo reševali uradni posojilodajalci," so zapisali.

Grčija mora v prihodnjih dveh letih privarčevati dodatnih 13,5 milijarde evrov, če želi prejeti nov obrok posojila, vreden 31,5 milijarde evrov. Atene ta denar nujno potrebujejo.

Vlada premiera Antonisa Samarasa je za prihodnje leto predvidela dodaten prihranek v višini 7,8 milijarde evrov, a trojka vztraja, da mora ta znesek znašati 9,2 milijarde evrov.

Grška koalicija glede tega ni enotna. Nekdanji finančni minister iz vrst socialistov Evangelos Venizelos je dejal, da se trojka s tem, ko od grških državljanov zahteva dodatna odrekanja, igra z ognjem.

Loading...