stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa CES: Na evropskih volitvah zmaga SDS in EPP

Deli na:
Anketa CES: Na evropskih volitvah zmaga SDS in EPP

Foto: Reuters

Javnomnenjska raziskava bruseljskega Centra za evropske študije (CES) je pokazala, da bi na spomladanskih volitvah v evropski parlament zmagala Evropska ljudska stranka (EPP), v Sloveniji pa SDS, ki bi dobila tri evropske poslance.

Po decembrski raziskavi, ki so jo za CES opravile štiri fakultete pod vodstvom londonske Šole za ekonomske in politične vede, bi EPP v novem evropskem parlamentu, ki bo imel 751 sedežev (sedaj jih ima 766), dobila 221 poslancev  (zdaj jih ima 275), evropski socialisti in demokrati (S&D) 212 poslancev (zdaj jih imajo 194), evropski liberalci (ALDE) 67 poslancev (zdaj jih imajo 85), Zeleni (G/EFA) 59 poslancev (zdaj jih imajo 58), Evropski konzervativci in reformisti (ECR) 41 (zdaj jih imajo 56), Evropska združena levica (EUL/NGL) 49 poslancev (zdaj jih imajo 35), Evropa svobode in demokracije (EFD) 43 poslancev (zdaj jih imajo 32), Evropska zveza za svobodo pa 26 poslancev. Število neodvisni poslancev, ki so običajno bolj naklonjeni desnici, bi bilo 33.

Raziskava je zajela posamezne države Evropske unije. V Sloveniji bi zmagala SDS (23 odstotkov), sledijo pa ji Pozitivna Slovenija (19 odstotkov), SD (19 odstotkov) in Desus (10 odstotkov). Opozicijski SDS, ki jo vodi Janez Janša, bi ohranila tri evropske poslance, prav tako SD dva, Pozitivna Slovenija (kot nova na evropskem političnem parketu) pa bi dobila dva. Enega bi imel Desus. Evropske poslance bi po tej raziskavi izgubili v NSi, LDS in Zaresu.

Sicer bi EPP zmagala na Cipru, Irskem in Madžarskem ter v Franciji, Nemčiji, Grčiji, Luksemburgu in Španiji. Evropski socialisti in demokrati bi slavili v Avstriji, Bolgariji, Češki, Italiji, Litvi ter na Hrvaškem, Portugalskem, Slovaškem, Švedskem in Malti. Evropski liberalci (ALDE) bi dobili največ glasov na Danskem, Finskem, Nizozemski in v Estoniji.

Napoved Centra za evropske študije je bila na zadnjih evropskih volitvah po političnih skupinah 98-odstotno točna, po posamneznih državah pa 90-odstotno točna.